Home , Haberler , Van’da onbinlerin katılımıyla katliamlara karşı miting gerçekleştirildi!

Van’da onbinlerin katılımıyla katliamlara karşı miting gerçekleştirildi!

van_7ocak_3Van’da on binlerce kişi polis engellemelerine ve baskılarına rağmen “Baskıya, sömürüye ve sokağa çıkma yasaklarına karşı alanlara çıkıyoruz” şiarıyla Beşyol’da bir araya gelerek katliamları ve ablukaları protesto eden bir miting gerçekleştirdi.

Miting alanında toplanan kitle “Direne direne kazanacağız” sloganları atarken, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da miting alanına geldi.

TC’nin Kürt halkına yönelik yürüttüğü savaşa karşı Van’da on binler sokağa çıktı. “Baskıya, sömürüye ve sokağa çıkma yasaklarına karşı alanlara çıkıyoruz” sloganıyla Beşyol Meydanı’nda düzenlenen mitinge çevre ilçelerden gelenlerin otobüsleri kent merkezi girişinde polis tarafından engellendi. Meydana çıkan tüm cadde ve sokaklar polis tarafından tutulurken, beş ayrı arama noktası kuruldu. Buna karşın mitinge yoğun bir katılım sağlandı.

 

“Zafer Kürdistan’da direnen halkın olacaktır!”

Sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganın atıldığı mitingde saygı duruşunun ardından DBP Van İl Eşbaşkanı Caziye Duman açılış konuşmasını yaptı. Duman, “Zafer Kürdistan’da direnen halkın olacaktır. Buradan Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur halkını selamlıyoruz ve sonuna kadar onların yanındayız” dedi.

“HDP barajı aşınca savaş başladı!”

Duman’ın konuşmasının ardından söz alan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise halkı selamlayan bir konuşma yapmasının ardından şunlara değindi: “7 Haziran’dan sonra herhalde savaş konseptine dönecekti. HDP barajı aşınca savaşı başlattı. O gündür, bugündür yaşanan bombalamalar, katliamlara rağmen çözümde ısrar ettik. Bu hendek, barikat meselesi bunun sonucunda ortaya çıktı. Siviller katlediliyor ama ölenler için de ’siviller yok‘ denildi. Bir hafta içinde 16 kişi öldürüldü. Süreci bitirdiniz, çözümü bitirdiniz, bazı askeri ve polis operasyonlarıyla işi içinden çıkılmaz hale getirmeyin. 10 tane miting yaptık, sokağa çıkma yasaklarının ortasında dedik ki, ‚Sizlerin ne silah kullanmasına, hendeğe barikata gerek yok, bizler seçilmişler olarak demokratik siyasetle sizlerin hakkınızı savunabiliriz.‘ Bunların kayıtları arşivlerde duruyor.”

 

“Meclis’e gitsen olmaz, dağa gitsen olmaz. Ne yapsın Kürtler?“
Çözüm masasında “Biz birbirimizi kıralım, tartışalım ama insanlarımız ölmesin” dediklerini aktaran Demirtaş, şöyle devam etti: “Bakın şu son günlere kadar müzakereye dönülebilmesi için atak üstüne atak, hamle üstüne hamle yaptık. DTK olarak toplandık. Ne dedik meseleyi çatışmadan alıp siyasi alana taşıyalım. Bizler ‚Siyasi sorumlular olarak siyasi alanda bunu tartışıyoruz‘ dedik. DTK’nin deklarasyonundan çıkan buydu. ‚Gelin hep birlikte tartışalım‘ dedik. Hendekteki direnişçilere de çağrı yaptık, bu işi siyasetle çözelim dedik ve hükümet bizi vatan haini, bölücü ilan etti. ‚Derhal dokunulmazlıkları kaldırılmalı, içeri atılmalılar‘ dedi. Meclis’e gitsen olmaz, dağa gitsen olmaz. Ne yapsın Kürtler?“

 

Canlı yayında tartışma daveti!

Dokunulmazlığın AKP hükümetine lazım olduğunu söyleyen Demirtaş, “Bizim dokunulmazlığımız kalksın ama senin de kalksın. Hepimiz mahkemenin huzuruna çıkalım. Biz yine korkmuyoruz. Siz de çıkın, Bahçeli’de, Davutoğlu’da çıksın. Biz mahkemenin karşısına çıkarız. Bana sorsa ‚öz yönetimi, özerkliği savundun mu‘ dese, ‚Evet savundum‘ derim. Türkiye için önerdiğimiz en uygun modeldir. Biz halkın zulme karşı direnişinin yanında olduğumuzu da söyleriz. Peki size sorsalar ‚Ayakkabı kutuları doldurdunuz mu?‘ diye, siz de başınız dik ‚Evet yaptık‘ diyebilecek misiniz? Dokunulmazlık size lazım, bize lazım değil” dedi.
Erdoğan’a Başkanlık ve özyönetimi canlı yayında tartışma çağrısında bulunan Demirtaş, “Sen Başkanlığı anlat, ben özerkliği anlatayım. Neden korkuyorsunuz? Buradan Genelkurmay Başkanının brifingini dinleyeceğine gel halkı dinle. Genelkurmay başkanını gönderme kendin bölgeye gel gör. Hendek nedir, barikat nedir? Biz bunu söylüyoruz, yol gösteriyoruz” dedi.

Demirtaş’ın konuşmasının ardından miting sık sık atılan “Direne direne kazanacağız” sloganıyla sona erdi. Mitingin sona ermesinin ardından ara sokaklarda bekleyen sivil polisler halka saldırdı. Cumhuriyet Caddesi üzerinde KJA Aktivisti Yadişen Karabulak polislerce gözaltına alınırken, Perihan AVM önünde zafer işareti yapan bir kadın ise polislerce darp edildi.