Anasayfa , Avrupa , Fransa Hareketli Günler Yaşıyor

Fransa Hareketli Günler Yaşıyor

FRANSA |07.12.2018|Son haftalarda özellikle “Sarı Yelekliler”in protestoları ile gündemde olan Fransa, önümüzdeki günlerede aynı hareketlilikle girecek. Başbakan, akaryakıttaki vergi zamlarını geri çektiğini söylemesinin ardından, bu vergi zammının tamamen kaldırılacağını ve 2019 bütçesinde yeralmayacağını açıklamıştı. Bu andan itibaren, kamuoyunda “Sarı Yelekliler”in nasıl bir tavır sergileyeceği merak konusuydu. Hükümetin girişimine rağmen Paris dahil hemen tüm ülkede gösterilerin sürmesi bekleniyor. Ancak “Sarı Yelekliler”in sözcüsü konumunda olan kişiler televizyonlara çıkarak, “radikal” eylemlerden uzak durulması gerektiğini söylemeye başladılar. Bir kamyon şoförü olan ve ilk andan itibaren “sözcü” muamalesi gören Eric Drouet tv programında, 8 Aralık tarihinde Champs-Elysees’de (Şanzelize) yapılması planlanan büyük protestoyu iptal etmek gerektiğini söyledi. Yine aynı programda “Sarı Yelekliler”in kimse ile ilişkilendirilmemesini, kendilerinin haydut olmadığını söyleyerek Paris eylemlerinin çevre yolunda yapılması gerektiğini belirtti. Kamuoyunda ve medyada sözcü olarak adlandırılan diğer kişilerde “daha barışçıl eylemler” için görüş belirttiler. Tüm bunlara rağmen 8 Aralık Cumartesi günü yapılacak gösteriler için hükümet tarafından “yüksek riskli seferberlik” ilan edilmiş durumda. Paris merkezli olması planlanan gösterilerden dolayı 20 metro istasyonunun kapatıldığı açıklandı. Fransa genelinde 89 bin polisin görev alacağı, Paris’te bu sayının 8 bin olacağı belirtildi. Paris’in işlek cadde ve meydanlarından Etoile, Champs-Elysees, Concorde, Place Vendome, Place de la Republique, Opera, Bastille, Montparnasse ve Place d’Italie gibi 14 alan tamamen kapatılmış olacak. Fransa’nın kuzeyinde bulunan Loon-Plage, Dunkirk ve Sainghin-en-Mélantois şehirlerinde ise gösteri ve yürüyüşler valilik tarafından yasaklandı. Polisin sözcüsü Jerome Bonnet yaptığı açıklamada, “harekete aşırıların yön vermesini engellemek için önlemlerimizi almak zorundayız” diyerek, “bir suç veya suç işlemesinin provokasyonu” ve “yasadışı bir olayın örgütlenmesi” maddelerini devreye sokacaklarını belirtti. İlk belirtilen “suç”, beş yıl hapis ve 45 bin avro para cezası ile cezalandırılıyor. İkinci belirtilen ise altı ay hapis ve 7.500 avro para cezası.

Öğretmenler Grevde

Fransa Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen sayısını azaltma kararı almasının ardından, İlköğretimde öğretmenlerin yüzde 25’inin, lise ve ortaokullarda ise yüzde 50’sinin grev yaptığı açıklandı. Öğretmen Sendikası Federasyonu SE-Unsa’nın genel sekreterinin yaptığı açıklamada “İşten çıkarmalar olacak oysa demografik olarak öğrenci sayısı yükselişte” dedi. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise ilk etapta 2500 öğretmenin işten çıkarılacağı belirtilmişti. Grevlerin önümüzdeki günlerde devam etmesi bekleniyor.

Yabancı Öğrenciler Artık Eylemlerde

Sendikaların ve “Sarı Yelekliler”in düzenlediği eylemlerin yeni katılımcıları Fransa’da okuyan yabancı öğrenci statüsündeki gençler oluyor. Geçtiğimiz yıllarda lisans için 170 euro ve lisansüstü için 243 euro olan eğitim ücretleri lisans için 2770 euro ve lisansüstü için 3770 euro olarak hesaplanacak. Bu durum öğrenciler tarafından sokaklarda protesto edilirken, öğrenci konseyleri tarafından yapılan toplantılarda üniversite işgalleri gündeme geldi. Yakın zamanda bu eylemler gerçekleştirilecek.

Lise Öğrencileri Sokaklara İndi

Macron ve hükümetin eğitim politikalarını protesto eden lise öğrencileri, lise ve üniversiteye giriş sisteminde yapılan değişikliklere karşı çıkıyor. Lisede alan seçiminin erkene alınması, sosyal bilimler, edebiyat ve fen ana dalları dışında başka alanların da dahil edilmesi öğrencilerin tepkisini çekiyor. Aynı zamanda üniversiteye giriş koşullarında yapılan değişikliklerin ayrıcalıklı öğrencilerin işine yarayacak bir sistem olacağı ve eşitsizliği arttıracağı düşünülüyor. Bu eylemelere ilişkin Fransız Eğitim Bakanı Jean-Michel Balnquer, “Sarı Yeleklileri bahane ederek, gösterilere her türlü insanın katıldığını görüyoruz ve bu durum ciddi şiddet vakalarına neden oluyor” dedi. Perşembe günü ülke genelinde yapılan öğrenci eylemlerinde, 700 öğrenci gözaltına alındı. Mantes-la- Jolie kentinde, çoğu liseli 146 kişi gözaltına alındı. Eylemler yüzünden 280 okulda eğitim-öğretim durdu, 45 okul ise öğrenciler tarafından işgal edildi.