Anasayfa , EMEĞİN GÜNDEMİ , Deriteks’ten grev yasağına ilişkin açıklama

Deriteks’ten grev yasağına ilişkin açıklama

indirAHM-30-01-2015- Deriteks Sendikası yaptığı yazılı açıklama ile Birleşik Metal-İş’in grev kararının yasaklanmasını kınadı. Deriteks adına yapılan açıklama şu şekilde;

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu 38 işyerinden 15 bin metal işçisini kapsayan ve dün başlayan grev bugün Bakanlar Kurulu kararıyla “milli güvenliği bozucu nitelikte “ olduğu gerekçesiyle 60 gün ertelendi. Karar bugün Resmi Gazetede yayınlandı.

Metal işçilerinin MESS dayatmasına karşı başlattığı onurlu grevin ikinci gününde gelen bu yasak hükümetin MESS’e açık bir desteği anlamına gelmektedir. Hükümet 27.06.2014 tarihinde Şişecam fabrikalarında grevde olan işçilerin de aynı şekilde grevini “milli güvenlik” gerekçesiyle ertelemişti.

Artık ülkemizde demokratik ve anayasal bir hak olan grev hakkı işverenler istemiyorsa yapılamıyor. Grev hakkı işverenlerin tek bir başvurusu ile erteleniyor yani yasaklanıyor. Evrensel, yerleşmiş bir hak olan ve aynı zamanda Anayasal bir hak olan grev hakkı “ileri demokrasi”, “yeni Türkiye” söylemlerinin sıkça telafuz edildiği günümüzde yasaklanmış durumdadır. İşverenlerin getirdiği tüm taleplere “eyvallah” diyen bir anlayış hukuku da ayaklar altına almıştır.

Ülkemizde artık grev yapılamamaktadır. Mücadeleci sendikaların sindirilmesi amacını taşıyan ve tamamen siyasi bir karar olan bu yasak metal işçilerin geleceği, umutları ve onuruyla oynamaktan başka bir anlam ifade etmemektedir.

Dün cam işçilerine ve maden işçilerine, bugün de metal işçilerine gelen bu yasak elbette tüm işçi sınıfına getirilen bir yasaktır. Bu anlamda bu yasaklara karşı sessiz kalmayacağız.

Metal işçilerinin onurlu mücadelesinin yanında olduğumuz bir kez daha ifade ediyor, tüm emek bileşenlerini işçilerin temel haklarına yönelik geliştirilen tüm saldırılara karşı birleşmeye, grevdeki metal işçilerine destek olmaya ve grev hakkını savunmaya çağırıyoruz.

Deriteks Sendikası Yönetim Kurulu