Anasayfa , Dünya , Zapatistalar, sessiz yürüyüşle sessizliklerini bozdular

Zapatistalar, sessiz yürüyüşle sessizliklerini bozdular

MEKSİKA | 09 – 05 – 2011 | Şair ve Gazeteci yazar Javier Scilia, EZLN ve Devlet güçleri arasında süren savaş nedeniyle kaybettigi oğlu için başlatmış oldugu sessiz yürüyüşe destek olarak Zapatistalar sessizliklerini bozdular.

Yaklaşık 30 yıldır silahlı mücadele yürüten Zapatista Ulusal Kurtuluş Ordusu (EZLN), şair ve gazeteci Javier Scilia’nın Cuernavadan Meksika şehrine başlatmış oldugu yürüyüşe destek vermek için aralarında yönetim kadrolarınında bulundugu 5 bin kişilik maskeli Zapatistalar yürüyüş gerçekleştirdi.

Şehrin batısından başlayarak katedral Meydan’ına kadar yürüyen Zapatistalar ‘’Daha Fazla Kan istemiyoruz’’, ‘’Bu savaştan yorulduk’’, ‘’Calderon’un savaşını durdurun’’ yazılı pankartlar taşıdılar. Meydana gelindiginde ilk olarak Komutan Marcos imzalı bir bildiri okunduktan sonra konuşan Komutan David, barış, adalet ve özgürlük için savaştıklarını açıkladı.

1984’den bu yana süren savaşın Meksika halkına acıdan, kandan ve gözyaşından başka hiçbirşey getirmedigini söyleyen David savaşın durdurulmasını istedi.

Kendilerini ne hükümetin ne de uyuşturucu baronlarının sözcüleri olduklarını söyleyen David, onurlu, barış ve adaletli yaşamı savunan insanların sözcüleri olduklarını belirtti. Konuşmasına ‘’Yoldaş Javier Scilia ve hareketine katılanlar yalnız degildir’’ diyerek devam eden Komutan David savaş nedeniyle magdur olan tüm ailelerin seslerini ve sessizliklerini hissettiklerini açıkladı.

18 saat süren eylem konuşmalardan sonra Zapatistaların geri dönmesiyle son buldu.

2006’da başkan seçilen Felipe Calderon yönetiminde bugüne kadar  yürütülen operasyonlar sebebiyle iki taraftanda yaklaşık 30 bin kişi yaşamını yitirdi.