Anasayfa , Avrupa , Londra’da Uluslararası Silah Fuarı Yapılıyor!

Londra’da Uluslararası Silah Fuarı Yapılıyor!

İngiltere|12.09.2017| İngiltere’nin başkenti Londra her iki yılda bir gerçekleşen silah fuarı, bu yıl yine dört günlük bir program ile Londra ExCel sergi binasında yer alıyor. Aralarında dünyanın en büyük on silah şirketi olmak üzere, 121 ülkeden aralarında savunma bakanların da bulunduğu binlerce delegasyon katılıyor.

Silah fuarını protesto etmek için, 10 Eylül Pazar günü, fuarın yapılacağı alana toplanan onlarca Türkiyeli ve Kürdistanlı devrimci ve yurtsever ‘Kürdistan’da katliamlara son, ‘Birleşik Krallık, Türkiye’yi desteklemekten vaz geç’ ve ‘Türkiye’ye silah satımı durdurulsun’ sloganları atarken, müzik eşliğinde binanın etrafında halay çekti. Ortadoğu’da ki direnişe halaylar çekerek dikkat çekildi.

Eylemde, satılan silahların ordu ve polis güçleri tarafından kullanılarak ölüm, imha ve adaletsizliğe neden olduğuna dikkat çekildi. İngiltere Başbakanı Theresa May, delegasyonun en büyüklerinden biri olduğu Türkiye ile uzun zamandır silah satışı içerisinde. Pazar günü gerçekleşen protesto ’da silahların sadece Türkiye’de Kürt özerklik mücadelesi için değil, aynı zamanda Rojava’da İŞİD e karşı savaşan YPG’ye (Halk Koruma Birimleri) yönelik kullanılacağı da belirtildi.

‘’Türkiye’ye satılan silahlar İŞİD’e karşı kullanılmayacak’’

1991 yılında Türkiye’de Dersim bölgesi Türk ordusu tarafından bombalandığında ailesi İngiltere’ye gelen İbrahim Avcıl, the Guardian gazetesine verdiği röportaj da şunları söyledi:

Burada anlamamız gereken şey, Türkiye’ye satılan silahların İŞİD’e karşı kullanılmayacak olmasıdır. Bölgede yaşayan ve özerklik kurmak isteyen Kürtlere saldırmak için kullanılacaktır. İŞİD, yakın gelecekte yenilgiye uğramaksızın olsun olmasın, Türkiye bu silahları kendi sınırları içinde ve Suriye’de Kürtlere karşı kullanmış ve kullanmaya devam edecektir.

Silah fuarı, 12 Eylül de başlayıp 15 Eylül’e kadar devam edecek. Fuar süresi boyunca birçok askeri teknoloji ve silahlar sergilenirken, fuarın ardından milyarlarca sterlin silah anlaşmaları imzalanması tahmin ediliyor.