Anasayfa , Avrupa , Roj TV ve BDP temsilciliğine baskın: 20 kişi gözaltında

Roj TV ve BDP temsilciliğine baskın: 20 kişi gözaltında

BRÜKSEL | 04 – 03 – 2010 | Belçika Federal Savcılığı, Kürt kurumlarına yönelik bugün gerçekleştirilen baskınlara Türk asılı polislerin de katıldığını doğrulayarak, 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi. Belçika’da BDP temsilciliğinin de aralarında bulunduğu 25 adresle birlikte baskın düzenlenen Roj Tv’deki aramalar sona erdi.

Televizyonun tüm bilgisayarları ve teknik araçlarına el koyan polisler stüdyodan ayrılırken, televizyon yetkilileri, hasar tespiti yaptı. Televizyon yetkililerinin baskına ilişkin basın açıklaması yapacağı belirtildi

Federal Savcı Lieve Pellens ise baskınlarla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Brüksel, Anvers, Charleroi, Liege ve diğer kentlerde bu sabah gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonların Charleroi ile Brüksel savcılıklarınca PKK’ye yönelik 3 yıldır sürdürülen soruşturmalar çerçevesinde yapıldığını söyledi.

Pellens, soruşturmalar kapsamında Brüksel’de 18, Charleroi’de 2 olmak üzere 20 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Pellens, Belçika dahil Avrupa’nın farklı ülkelerinden Kürt gençlerinin Irak’ın Kuzey ile ve Yunanistan’a askeri eğitim amacıyla gönderildiklerine yönelik ciddi bulgular olduğuna inandıklarını belirterek, operasyonun bundan dolayı gerçekleştirildiğini ifade etti.

Pellens, polislerin geniş bir grubun Belçika’da “PKK’nin askeri faaliyetlerine sahte pasaport ve finansal destek sunduklarına” dair “ciddi deliller” elde ettiklerini ileri sürdü.

Pelles ayrıca Mezopotamya radyosunun PKK’nin iletişim aracı olarak kullanıldığını ileri sürdü.

Federal polis yetkilisi Glenn Audenaert ise, Roj Tv’ye düzenlenen baskında, 100 bin Euro, Mezopotamya Radyosu bürolarında da 100 bin Euro paranın ele geçirildiğini söyledi.

Gözaltında tutulanlar hakkında bilgi vermeyen yetkililer, gözaltındakilerin 24 saat içinde nöbetçi mahkemeye sevk edileceklerini kaydetti. Gözaltındakilerin “PKK faaliyetlerine veya yönetimine katılma” ile suçlandıkları belirtildi.

‘TÜRK ASILI POLİSLER KATILDI’

Operasyonun çeşitli Avrupa ülkeleri ile Türk güvenlik birimleri ile işbirliği çerçevesinde yapıldığını söyleyen Fedal polis yetkilisi audenaert, operasyonlara Türk polisinin katılmadığını, ancak arasında Türk asıllı ve Türkçe konuşan polislerin olduğunu kabul etti. (ANF)