Home , Avrupa , Yeni Kadın’ın örgütlediği eğitim çalışmaları devam ediyor

Yeni Kadın’ın örgütlediği eğitim çalışmaları devam ediyor

KATALONYA|03.08.2018|29. ATİK Gençlik ve tatil kampında Yeni Kadın üyelerinin örgütlediği eğitim çalışmaları devam ediyor
İki gün de bir kahvaltıdan sonra bir araya gelen kadınlar, eğitim çalışmalarına devam ediyorlar. Bugünkü eğitim çalışması için “medyada kadın” konusu belirlenirken, bir grup kadın arkadaş sunumunu hazırlayıp sunduktan sonra soru-cevap ve tartışmalar bölümüne geçildi.
TV programlarında, dizilerde, reklamlarda oluşturulmaya çalışan kadın tiplemesi ve bunun kadınlar üzerindeki yansımalarından bahsedereken,sunumun akabinde ise kadınlar; kendilerine dokunarak, medyanın kendi hayatlarına yansımasını anlatmaya başladı. Evlilik programlarının kendilerini ne denli etkilediğini, “sen anlat Karadeniz” dizisinde bir kadın kocasının şiddetinden kaçmak için yine başka bir erkeğe sığınmasının, kadınlara aslında ne kadar güçsüz oldukları empoze edilmeye çalışıldığından bahsedildi. Mini etek giydiği için şiddete uğrayan bir kadının, medyada şiddete uğradığı olgusunun ön plana çıkarılmazken, mini etek olgusunun ön plana çıkarılması, kadınlara aslında toplumun “ahlak kurallarına” uyması gerektiği, uymadığı taktirde de şiddet görmesinin doğal olduğunu söyleyen bir medyanın varlığından bahsedildi.
Tartışmalar kısmında kadınlar, kendi yaşadıklarından, gördüklerinden de bahsederken, kendilerine dayatılan güzellik standardlarını, ilişki tarzlarını, sevgiyi, çocuk eğitimini de sorguladılar. Hayatlarında yer eden bir çok davranış biçiminin aslında onların bilinçli seçimlerinin olmadığını, aksine medya gibi güçlü bir araç sayesinde kadınlara dayatılan ve kadınların da içselleştirdiği davranış biçimleri olduğu söylendi. Spor dahi yapılırken, sporun sağlık eksenli değil de, toplumun ve medyanın dayatması olan 90-60-90 ölçütleri için yapıldığı konuşuldu.
Kadınlar; var olan bu dayatmaları sorgularken kendilerinin bu dayatmalara karşı hangi noktada bulunduklarını, bu dayatmalara karşı neler yapabileceklerini de konuştular. Sporun sağlık için yapılması, bakımlı olmanın, makyaj yapmanın vb. sorun olmadığı sonucuna varılırken, fakat bütün bunlardan daha da önemli olgunun okuyup araştırarak sorgulayarak kadınların kendilerinin geliştirmeleri gerektiği yönünde oldu. Yani dış cepheye verilen önemden çok iç cephenin gelişmesi vurgulandı.
Bir sonraki eğitim çalışması 4 Ağustos 2018 Çarşamba günü saat 14’de “çocuk istismarına karşı çocuk eğitimi” konulu yapılacak.