Home , Dünya , Yaptırımlar nedeniyle İran petrol gelirleri yüzde 50 düştü

Yaptırımlar nedeniyle İran petrol gelirleri yüzde 50 düştü

TAHRAN | 17 – 12 – 2012 | Batı’nın nükleer programı gerekçe göstererek uyguladığı yaptırımlardan dolayı İran rejiminin petrolden elde ettiği gelirin yüzde 50 oranında düştüğü açıklandı.

İran Ekonomi Bakanı Şemseddin Hüseyni, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada “İran yaptırımlardan dolayı petrol gelirlerinin yüzde 50 oranında düşmesiyle karşı karşıya” dedi.

ABD ve Avrupa Birliği iki yıldan beridir İran petrolü ve bankalarına, nükleer programına ilişkin güvence vermeye zorlama adına ambargo uyguluyor. İranlı yetkililer yaz aylarından bu yana yaptığı açıklamalarda ambargo nedeniyle ülkenin ekonomik savaş içerisinde olduğunu söylüyor.

Batılılar İran’ı atom bombası elde etme arayışında olmakla suçluyor, İran ise suçlamaları reddederek nükleer programın sivil amaçlı olduğunu belirtiyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre İran’ın brüt ihracatları Kasım ayında günlük 1,3 milyon varil düzeyindeydi. Bu da göçen yılın aynı dönemine göre bir milyon varil daha az olduğu anlamına geliyor.

Bu gerilemenin AB’nin yılın başından bu yana İran petrolüne uyguladığı ambargo ile ABD’nin baskısı altındaki Asyalı müşterilerin alımlarını düşürmesinden kaynaklı olduğu ifade ediliyor.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da Eylül ayı başında İran’ın yaptırımlar nedeniyle petrolünü satma konusunda sorunlar yaşadığını kabul etmişti.(Firat)