Home , Haberler , Viyana’da Kadınlar Polonyalı Kızkardeşleri İçin Meydanlardaydılar!

Viyana’da Kadınlar Polonyalı Kızkardeşleri İçin Meydanlardaydılar!

VİYANA | 28.10.2020 | 27 Ekim Salı günü saat 18:30’da, Avrupa Kadın Dayanışması bileşenlerinin de yer aldığı yerli, göçmen bir çok farklı kadın örgütleri, İnsan Haklar Meydanı Museumquartier ‚de Polonyalı kızkardeşleri ile dayanışmada olmak için bir araya geldiler.

Polonya’da; kürtajı neredeyse tümüyle yasaklayan anayasa mahkemesi kararına karşı kadınlar günlerdir sokaklardalar. Polonya’da Anayasa Mahkemesi’nin 22.10.2020 tarihinde aldığı bir karara göre; cenindeki bir bozukluktan dolayı da olsa, kürtaj yasa dışı olarak kabul edilmiştir. Cenindeki bozukluk yasada, „ciddi ve geri döndürülmesi mümkün olmayan cenin bozuklukları ya da ceninin hayatını tehdit eden tedavisiz hastalık“ olarak tanımlanıyor. Geçen yıl ülkede yapılan ve resmi kayıt altına alınan bin 110 yasal kürtajın, neredeyse tamamının bu kapsama giren Down Sendromu nedeniyle yapıldığı belirtiliyor.

Mahkeme kararında kürtaja ancak hamileliğin annenin hayatını tehlikeye atması, tecavüz ya da ensest yaşanması durumunda izin verileceği belirtiliyor.

Polonyalı Kızkardeşlerimizin Yanındayız;

Viyana’da da 27 Ekim Salı günü birçok kadın örgütü, “Polonyalı kızkardeşlerimizin yanındayız”  diyerek İnsan Hakları Meydanı’nda toplandılar.

Mitinge 500’ün üzerinde katılım sağlanmıştı… Yapılan konuşmalarda “Polonya Anayasa Mahkemesi’nin kararına göre; kadınlar artık fetüste ciddi bozukluklar olsa bile kürtaja erişemeycek. Emperyalistler, kadınlara yönelik saldırılarında sınır tanımıyorlar. Ama unuttukları birşey var; onlar saldırdıkça bizim mücadelemiz büyüyor. Kadın düşmanlğı özünde insanlığa yönelik düşmanlıktır. Kaybedeceklerini bildikleri için bu kadar saldırganlaşıyorlar… Ama nafile… Dünyanın her yerinde kaybetmeye mahkümlar…” dediler… Miting, yapılan konuşmalardan sonra, saat 20.00’de hep birlikte Almanca ve Polonca “Kürtaj Haktır, Hakkımızı Alanlarda Haykıracağız! Biz Kazanacağız!”  diye atılan sloganlar eşliğinde coşkulu alkışlarla sona erdi.