Home , Dünya , Venezuela, İsrail elçisini sınırdışı etti

Venezuela, İsrail elçisini sınırdışı etti

hugochavezVENEZUELA | 07 – 01 – 2009 | Venezuela, İsrail Büyükelçisini ve büyükeliçilik çalışanlarını sınırdışı etti. Açıklama, İsrail’in Gazze’de BM denetiminde bulunan bir okula saldırı düzenleyerek 40’ı aşkın çocuğu katletmesinin ardından geldi. Türk egemenleri ise hala sadece konuşuyor.

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, 5 Ocak’ta Gazze katliamını için „Gazze’de yaşananlar Holocaust’tur, soykırımdır“ açıklamasında bulunmuş ve eklemişti: „İsrail başkanı, ABD başkanı ile birlikte derhal Uluslararası Adalet Divanı’nda yargılanmalıdır.“ Antiemperyalist devlet başkanı, Washington’ı Yaser Arafat’ı zehirleyerek Ortadoğu dengelerini altüst etmek ve ABD destekli İsrail saldırılarını meşrulaştırmaya çalışmakla suçlamıştı. Halkçı Chavez, dünya çapında ve Venezuela’da Yahudileri bu insanlık suçuna karşı durmaya ve eyleme geçmeye çağırmıştı.

Büyükelçi „persona non grata!“

Venezuela Bolivar Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Nicolas Madura ise, dün „Tarihin bu trajik ve öfkeli anında, Venezuela halkının kahraman Filistin halkı ile koşulsuz bir dayanışma içerisinde olduğunu, Filistin halkının korkunç kayıpları karşısındaki acılarını paylaştığını ve Venezuela hükümetinin bu suçların sorumluları cezalarını çekene kadar rahat oturmayacağını belirtmek istiyoruz.“ dedi. Madura, saldırıları „sistematik ve planlı devlet terörü“ olarak niteledi. Bakan, Venezuela hükümetinin İsrail Büyükelçisini „persona non grata“ ilan ettiğini duyurdu.

Bu Latince terim, uluslararası diplomaside ‚istenmeyen adam‘ anlamına geliyor.

Açıklama başkent Caracas’ta „Diren Gazze, seninleyiz!“ sloganları ile kutlandı. Venezuela’nın Arap kökenli Adalet Bakanı Tarık El Aissami, „Bizim devrimimiz aynı zamanda özgür Filistin için bir devrimdir“ açıklamasında bulundu.

Sınırdışı kararı üzerine bir açıklama yapan İsrail Başbakanlık sözcüsü Mark Regev ise, „Olayın ayrıntılarını henüz öğrenmedim, ama Venezuela’da hüküm süren rejimin, İran’daki radikallere destek sunan birkaç rejimden biri olduğunu biliyorsunuz. Onların Hamas ve Hizbullah’la işbirliği içinde olması hiç de şaşırtıcı değil“ diyerek, Ortadoğu’da bile Venezuela’nın yaptığını yapacak bir ülke bulunmadığını söyledi. Regev, „Müslüman ve Arap ülkelerin büyük bir çoğunluğunun da İsrail’in ne yapmak zorundaysa onu yaptığını anladığına inanıyorum“ diye konuştu.

Türk egemenleri sadece konuşuyor!

Venezuela dışında şu ana kadar sadece Moritanya, İsrail ile ilişkilerini kesmiş, büyükelçisini geri çağırmıştı. TBMM ve AKP hükümet ise, hala bol keseden atıp tutmakla yetiniyor. Başbakan, „akıllı davranmak“tan bahsediyor.

Kaynak:www.atilim.org