Anasayfa , ATİK , Türkiye ve Avrupa’dan Kobanê ile Dayanışma

Türkiye ve Avrupa’dan Kobanê ile Dayanışma

atik_amed_ziyaretAMED | 07-11-2014 | ATİK, Partizan, DDSB, DeriTeks, Özgür Gelecek, Açılım Hukuk Bürosu, Hamburg Eyalet Parlamentosu Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokrat Partisi temsilcilerinden oluşan bir heyet bu gün Amed Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti.

Kobanê’deki emperyalist kuşatmaya karşı verilen mücadeleye ve IŞİD katliamından kaçan binlerce kişiye destek olmak için Avrupa’nın birçok yerinden gelen heyet bugün Amed’de buluşarak Büyükşehir Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile görüştü.

Görüşmede ilk olarak ATİK adına konuşma yapıldı. Konuşmada, uzun bir süredir Şengal ve Kobanê için yürütülen kampanyalara değinilirken, Ortadoğu’nun kan gölüne döndüğü bir ortamda enternasyonal dayanışmanın önemine vurgu yapıldı. Ayrıca konuşmada katliamdan kaçan binlerce insan için gerçekleştirilen dayanışma kampanyalarının sayesinde, dünyanın birçok yerinden insanların Kobanê halkı ile buluştuğu da eklendi.

ATİK adına yapılan konuşmadan sonra Yeşiller Partisi’nden Filiz Demirel söz aldı. Demirel, böylesi bir heyet ve çalışma içerisinde yer almış olmaktan mutluluk duyduğunu ve bu tür çalışmaların oldukça önemli olduğundan bahsetti. Demirel ayrıca, Kürt kadının direngenliği ve mücadele ruhunun karşısında IŞİD çetelerinin yenileceğini dile getirdi.

Daha sonra söz alan Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Ali Şimşek ise Kobanê halkıyla dayanışmak için yürütülen kampanyada yer almaktan ve bugün Amed’de bulunmaktan çok mutluluk duyduğunu belirtti.

Heyetin yaptığı konuşmaları dinledikten sonra Gültan Kışanak, heyet bileşenlerini tek tek selamladı. Heyetin ziyaretinden mutluluk duyduğunu belirten Kışanak, Amed Belediyesi olarak Kobanê halkıyla dayanışmayı büyüttüklerini söyledi.

Devletin bölgede çadırlar kurduğunu söyleyen Kışanak, “Buralar daha çok devletin arka bahçesi. Buralarda devletin tüm imkanları seferber edilmiş durumda. Tüm bu çalışmalar ise AKP’nin Ortadoğu politikası için, yani devlet IŞİD’e eğitim verip silahlandırıyor. Devletin yaptığı hiçbir adımın halkla bir ilgisi yok. Binlerce insan açlıkla karşıkarşıya iken AKP sınırları açmanın marifet olduğunu düşünüyor. Biz yardım çalışmaları yaptığımızda ise bize ‘Siz yaparsanız onlar tabi ki gelir’ diyorlar. Tüm görüşmeler boşa çıkıyor” dedi.

Kadın çalışmalarına da değinen Kışanak, ilk olarak ‘eşbaşkanlık’ sistemine vurgu yaptı. Eşbaşkanlık sisteminin henüz yasal dayanağının oluşmadığına ve devletin resi olarak kabul etmediğine ve bu konuda ne düşündükleri sorusuna ise “Umrumuzda bile değil, biz halkın onayını almışız, gerisinin önemi yok” cevabını verdi.

Yapılan konuşmaların ardından ATİK heyeti, başarı dileklerini sunarak kampanya çalışmalarının sonucunu aktarmak için Pirsûs’a geçmek üzere yola koyuldu. Pirsûs dan devam ederek Kobane’nin Maeser köyünde bütün heyet üyeleri nöbettedirler.