Home , EMEĞİN GÜNDEMİ , Sendikalar 15-16 Haziran büyük işçi direnişi için İkitelli’de etkinlik düzenledi

Sendikalar 15-16 Haziran büyük işçi direnişi için İkitelli’de etkinlik düzenledi

20160619 170415İstanbul: 1969’da grev ve lokavt yasalarıyla sendikal mücadelenin engellenmek istenmesi üzerine yüz binlerce işçinin sokağa çıktığı büyük 15-16 Haziran işçi direnişi DERİTEKS Avrupa yakası temsilciliği, Liman-İş Ambarlı Temsilciliği ve Belediye-İş 2 No’lu şubelerinin çağrısıyla İkitelli de onlarca işçinin katıldığı bir etkinlik düzenlendi.

Avcılarda sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişte olan Avcılar Belediyesi taşeron temizlik işçilerinin yanı sıra DERİTEKS’te örgütlü Nakış, tekstil işçileri ve Liman-iş de örgütlü işçilerin de katıldığı etkinliğe ayrıca Gıda İş sendikası Marmara sorumlusu İbrahim Kızılyer, Cam Keramik İş Sendikası Genel Başkanı Birol Sarıkaş’ta katıldı.

 

“Avcılar Belediyesi’nin tutumu, sermayenin ortak tutumu”

Etkinlikte yönetmeni Melih Biçer’in de katıldığı 1963’de yaşanan Kavel direnişinin belgeseli izletildi. İlk olarak Belediye-İş 2 No’lu şube Başkan yardımcısı Ercan Gürünlü söz aldı. Direnişte oldukları Avcılar Belediye işçilerine değinen Gürünlü, Avcılar Belediye işçilerinin taşeron sistemin zorluklarına karşı sendikalaşması ve işten çıkarılmalarının da sendikalaşma sonucunda olduğunu belirtti. Gürünlü Avcılar Belediyesinde temizlik işkolunu sendikalaştırarak işçi sınıfına yeni bir dayanak daha edindirmeyi buradan örnek bir mücadele çıkarmak için direndiklerini ve sonuna kadar direneceklerini söyledi. Avcılar Belediyesinin bu tutumunun aslında sermayenin ortak tutumu olduğunu belirtti.

Gürünlü, direnişin tüm taşeronlara karşı mücadele etmenin yöntemini ve gerekliliğini direnişin kazanımının tüm sınıfın hanesine yazılacak bir kazanım olacağını vurgulayarak sözü direnişçi işçilere bıraktı.

 

“Kazanana kadar direneceğiz”

Sonrasında söz alan direnişteki işçilerden Hüseyin Özgür Alptekin ve Senem Turhan dayanışmanın kıymetine vurgu yaparken çalışma koşullarının kötülüğü 15 dakikalık çay paydoslarının bile çok görüldüğünü, ücretlerinin yol, yemek vs. içinde diyerek ucuza çalıştırıldıklarını vurguladılar. Verdikleri mücadelenin çarpıtıldığını belirten işçiler kazanana kadar direneceklerini söylediler.

 

“Kazanım elde etmenin hayal olmaması gerekir”

Gıda İş Sendikası Marmara sorumlusu İbrahim Kızılyer ekonomik ve demokratik mücadelenin dönem itibarı ile daha güçlü şekilde verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca kazanımın sadece belli hakları korumak değil artı sosyal hakların kazanıldığı onlarca örgütlü alanın olduğu onlarca sosyal hakkın mevcut bulunduğu ve bunları kazanmanın mücadele eden işçiler için hayal olmaması gerektiğinin altını çizdi. Son olarak etkinlikte gösterilen Kavel işçilerinin direnişinden örnek veren Kızılyer, Kavel direnişinin en büyük özelliği direnişin halkla birleşmesi olduğunu ve bu yüzden diğer işçilere ve halka iyi temas edilmesi gerektiğini vurguladı.

 

“Sendikalar ve işçilerin daha bilinçli mücadele yürütmesi gerekir”

Cam Keramik İş Sendikası Genel Başkanı Birol Sarıkaş ise, 15-16 Haziran direnişinin önemine vurgularken bugün mücadeleci sendikaların önündeki en büyük engellerden biri olan işkolu barajı ve toplu iş sözleşmesi imzalamak için gerekli olan % 50+1 kişi kuralına dikkat çekti. Yeni çıkan yasalarla kiralık işçi kotası ve İŞKUR işçileri kotasının toplamının yetki almayı imkânsızlaştıracağını belirten Sarıkaş, sendikaların ve bilinçli işçilerin de bu yasalar ve engeller için daha çok mücadele etmesi gerektiğini söyleyerek sözünü bitirdi.

 

“İşçi sınıfı mücadelesinde destekçi değil, direk örgütleyicisiyiz”

Deriteks sendikası Avrupa Yakası sorumlusu Veysel Arslan ise, 15-16 Haziran direnişini selamlayarak söze başladı. “15-16 Haziran direnişin bir eylemden öte Mücadele kılavuzudur. 15-16 Haziran Direnişinden çıkarılması gereken en önemli dersin gün itibarı ile birleşik ortak mücadelelerin zafere nasıl taşıdığını görmek gereklidir” dedi. Kazanıma giden yolun sadece ve sadece örgütlü mücadeleden geçtiğini ve ancak örgütlü olabilirsek yapılan saldırıları ve haksızlıkları püskürtebileceğimizi vurguladı. Arslan, “Günümüzün en temel sorunlarından birinin sınıfın örgütlerinin birliktelikte adım atamamaları olduğunu, işçi sınıfına, ezilen halklara, asimilasyona uğrayan inançlara karşı yürütülen top yekûn imha-inkâr politikalarına karşı ortak mücadelenin dünden daha önem arz ettiğini belirtti. Sermayenin saldırılarının arttığını, işçilerin canlarını vererek bizlere devrettiği hakların her gün birine sermayenin saldırdığını kölelik uygulamalarının hortladığını, bizlere düşen görevin ise 15-16 Haziran ruhu ve kılavuzu ile birlik, mücadele, zafer şiarını hayata geçirmek olduğunu” belirtti. DERİTEKS olarak bugün direnen Avon işçileri ve Avcılar Belediyesi Taşeron Temizlik işçilerinin direnişlerini sonuna kadar sahiplendiklerini, İşçi sınıfı mücadelesinde destekçi değil direk örgütleyicisi olduklarını vurgulayan Arslan daha çok yan yana gelinmesi ve birlikte hareket edilmesi için çalışacaklarını söyledi.

 

“Özgür basının yanındayız”

Arslan son dönemlerde hortlayan muhalifleri susturma operasyonlarında başta Hayatın Sesi TV, Özgür Gelecek Gazetesi ve Evrensel gazetesi nezdinde tüm özgür basına işçilerin, emekçilerin ve ezilen halkların yanında oldukları için teşekkür ederek her türlü baskıya karşı özgür basının yanında olduklarını dile getirdi.

Etkinliğe katılım gösteren Devrimci Demokratik Sendikal Birlik(DDSB) ve Halkların Demokratik Kongresi Emek Meclisi etkinliği selamlayan ve birlikte mücadele etmenin yegane kurtuluş olduğunu belirttikleri mesajlarının okunmasından sonra Küçükçekmece emek sanat atölyesinin sahne almasıyla etkinlik sloganlar ve alkışlarla sonlandırıldı.