Anasayfa , Dünya , Tüm zamanların en büyük silah satışı

Tüm zamanların en büyük silah satışı

DÜNYA | 28 – 10 – 2010 | ABD, Suudi Arabistan’la arasındaki dev silah ticareti planını doğruladı. Tüm zamanların en büyük silah alışverişinde ABD, İran’a gözdağı vermek için Suudilere 60 milyar dolar değerinde savaş teçhizatı satacak.

ABD ve Suudi Arabistan, tüm zamanların en büyük silah ticaretini yapmaya hazırlanıyor. Suudi Arabistan’a 60 milyar dolar değerinde savaş teçhizatı satacağını doğrulayan ABD Dışişleri Bakanlığı, bunlar arasında savaş jetleri, helikopterler, füzeler ve radar sistemleri olduğunu kaydetti.

Alışveriş listesiyle ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanlığı’nın siyasi ve askeri işlerinden sorumlu müsteşarı Andrew Shapiro, Suudilere şimdiye dek zaten 70 adet sattıkları F- 15 tipi savaş uçağından 85 adet daha, 70 adet “Apache” tipi savaş helikopteri, ayrıca 108 adet “Black Hawk” ve “Little Bird” tipi helikopter satacaklarını belirtti.

Ayrıca yeni nesil füzeler, bombalar, radar sistemleri gibi diğer savaş teçhizatları da listede bulunuyor. Shaphiro, toplam değerinin 60 milyar doları geçmeyeceğini kaydettiği silah satışı paketindeki bütün uçakları Suudi Arabistan’ın satın almayabileceğini de ifade etti.

İran’a gözdağı

Bu alışverişin İran’ın bölgede artan askeri etkisi ile bağlantılı olduğunu belirten Shapiro, ancak tek nedenin İran olmadığının da altını çizdi. Suudilerin “başka tehlikeli komşuları olduğunu” söyleyen ABD’li yetkili Shapiro, “Söz konusu olan sadece İran değil. Suudilerin diğer meşru güvenlik ihtiyaçları da söz konusu” diye konuştu. Shapiro, bu plana İsrail’in tepki göstermesini beklemediklerini de söyledi.

Andrew Shapiro, “Gerçekleşecek olan silah satışıyla Arap Körfezi ve Ortadoğu’nun diğer bölgelerindeki önemli müttefiklerimizin güvenliğini desteklemeye hazır olduğumuz yönünde bir mesaj gönderiyoruz” dedi. Shapiro, böylece Suudi Arabistan’ın sınırlarına ve petrol tesislerine yönelik tehditler karşısında kendini savunabileceğini söyledi.

Kongre’nin onayı gerekiyor

Satışın gerçekleşmesi için ABD Kongresi’nden onay alınması gerekiyor. ABD yönetimi, söz konusu satışın en az 75 bin kişiye istihdam sağlayacağını düşünüyor. Anlaşma paketinin istihdama etkisi nedeniyle satışın Kongre’den geçebileceği belirtiliyor.(Deutsche Welle)