Anasayfa , Haberler , TEKEL işçilerinin 1 Nisan buluşması sona erdi!

TEKEL işçilerinin 1 Nisan buluşması sona erdi!

ANKARA | 01 – 04 – 2010 | Sermayenin 4/C dayatmasına karşı Ankara’nın göbeğinde 78 gün boyunca direnen TEKEL işçileri direniş çadırlarının kaldırıldığı 2 Mart’tan sonra 1 Nisan günü bir kez daha Ankara’da buluştular. Tek Gıda-İş Sendikası’nın genel merkez-şubeler eliyle katılımı sınırlamaya yönelik tüm çabalarına rağmen “bin kişilik” sınırlamayı aşan işçiler, mücadele coşkularını bir kez daha Ankara sokaklarına taşıdılar

Ankara Valiliği’nin bir gün önceden devreye soktuğu tehditlere, Ankara sokaklarını ve caddelerini ablukaya alan polis ordusuna rağmen barikaları aşan işçiler Sakarya Meydanı’nda toplandılar. Türk-İş binası önüne ulaşmak isteyen TEKEL işçilerini, destek veren ilerici ve devrimci kurumları, sendikaları engelleyen polis 1 Nisan günü polis terörünü devreye soktu. Coplar, gaz bombaları ve tazyikli su emekçiler üzerine doğrultuldu.

Araçlar durduruldu

31 Mart gecesi birçok ilden Ankara’ya yola çıkan işçiler ve destek veren ilerici, devrimci kurumlar 1 Nisan sabahı erken saatlerden itibaren polis engellemesiyle karşılaştılar. Şehir dışından gelen otobüslerin şehre girişine izin vermeyen polis İstanbul ve Konya yollarındaki Maliye noktalarında, Samsun yolundaki ışıklı kavşakta, Eskişehir yolunda da Ümitköy Kavşağı’nda polis noktaları oluşturdu. Ana güzergahlarda plakaları önceden bildirilen otobüsler durduruldu.

Saat 08.30 sıralarında İstanbul’dan gelen otobüslerin Ankara girişinde durdurulması üzerine işçiler şehir merkezine doğru yürüyüşe geçtiler. TEKEL işçilerinin yanı sıra, Herkese Sağlık Güvenli Gelecek Platformu İstanbul bileşenlerin Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), EHP, ESP, Devrimci Proletarya, Alınteri, PDD, Halk Cephesi, TKP, Tüm-İGD ve birçok kurum da yolun tek şeridini kapatılarak gerçekleştirilen yürüyüşte yer aldı.

Yürüyüşlerine bir süre devam eden TEKEL işçileri ve destek veren kurumlar belediye otobüslerine binerek şehir merkezine ulaşmaya çalıştılar.

TEKEL işçilerinin Sakarya’daki Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanmasına izin vermeyen polisler Mithat Paşa Caddesi üzerinde TEKEL işçilerine müdahale etti. Yaşanan polis saldırısı sırasında bir TEKEL işçisi yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Saat 11.00’de Tuna Caddesi’nde toplanan kitle polis barikatıyla karşılaştı. TEKEL, TARİŞ, İSKİ, Sinter, Samatya Hastanesi inşaat işçileri ve itfaiye işçileri polis barikatının en önünde pankartlarıyla konumlanırken “Ölmek var dönmek yok!”, “TEKEL-TARİŞ ölümüne direniş!” sloganları atıldı.

Türk-İş Genel Merkezi önüne yürümek isteyen yüzlerce kişi saatlerce burada bekledi. Ankara polisinin “dağıtılın” tehdidine sloganlarla yanıt veren kitle burada uzun bir süre bekleyişini sürdürdü. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile görüşmesi ise sonuç vermedi.

Hamdullah Uysal’ın da büyük boy resmini taşıyan TEKEL işçileri, “Hamdullah Uysal ölümsüzdür!” sloganını polis barikatı önünde sık sık haykırdı. BDSP ise “Güvencesiz, kuralsız çalışmaya karşı genel grev, genel direniş”, “Güvencesiz çalışmaya, geleceksiz yaşamaya karşı 1 Mayıs’ta alanlara” pankartları ile alanda yer aldı.

Barikatın önünde bekleyiş sürerken, KESK Genel Başkanı Sami Evren kitleye seslendi. İçişleri Bakanı’na ve Ankara Valisi’ne çağrı yapan Evren, barikatın kaldırılmasını istedi.

Saat 13.30 sıralarında Ziya Gökalp Caddesi üzerinde bekleyişlerini sürdüren KESK üyelerine Ankara polisi gaz bombaları, cop ve tazyikli suyla saldırdı. Polis terörüne maruz kalan KESK’liler Tuna Caddesi üzerindeki bekleyişlerini sürdüren kitleyle buluştu.

İşçiler Sakarya Meydanı’nda

Saatlerce Tuna Caddesi üzerinde polis barikatı önünde bekleyen TEKEL işçileri ve destek veren kurumlar buradaki bekleyişlerini sona erdirdiler. Sakarya Meydanı’na çıkan tüm sokaklar polis tarafından tutulmasına rağmen meydana yönelen yüzlerce kişi Sakarya Meydanı’na giriş yaptı. Meydana girişleri zorlayan eylemcilere polis saldırdı.

Ankara Emniyeti’nin Sakarya Meydanı’nda toplanan kitleye yönelik “dağılın” tehditleri sürerken saat 16.00 sıralarında DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren ve Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel kol kola girerek Sakarya Meydanı’na doğru yürüyüşe geçtiler. Sakarya Meydanı’nda toplanan kalabalığa seslenen Mustafa Türkel, Sami Evren ve Süleyman Çelebi yaptıkları konuşmalarda Ankara’da yaşanan polis saldırısını protesto ettiler. 1 Mayıs ve 26 Mayıs’a dönük çağrı yapan sendika başkanları mücadelenin süreceğini dile getirdiler.

Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel ise 24 saatlik oturma eylemine Sakarya Meydanı’nda devam edeceklerini belirtti. Sendika yöneticilerinin yaptıkları konuşmalar kitle içerisinden çeşitli tepkiler aldı. İşçiler, “sabahtan beri neredeydiniz?”, “başkanlar düşün önümüze Türk-İş’e gidelim” diyerek tepkilerini dile getirdi. Sakarya Meydanı’ndaki kalabalığın sayısı her geçen dakika artarken ilerleyen dakikalarda alana büyük bir coşku hakim oldu.

Saat 18.00 sıralarında ise Kolej Meydanı’nda toplanan KESK’e bağlı sendikaların üyelerinin önü polis barikatıyla kesildi. Yürüyüşün önünü barikatla kesen çevik kuvvet Sakarya Meydanı’na geçiş için izin vermedi. Bunun üzerine oturma eylemine başlayan kitle Sakarya Meydanı’ndan gelen kitlenin gösterdiği dayanışmayla polis barikatını aştı. Alanda basın açıklaması gerçekleştiren KESK’e bağlı sendikalar günboyu yaşanan gözaltı terörünü protesto etti. KESK Ankara Şubeler Platformu adına basın açıklamasını okuyan Fikret Aslan yaralanan ve gözaltına alınanların isimlerini açıkladı. Tüm Bel Sen 2 No’lu Şube Başkanı Satı Burunuç Çalı, KESK Eski Sekreteri Fevzi Ayber ve BES MYK üyesi Hatice Koçaş’ın polis saldırısı sırasında yaralandığını belirtti.

Sakarya Meydanı’nda bekleyişlerini sürdüren kitle satt 20.30 sularında sermayenin kolluk güçlerinin saldırı tehditleriyle karşı karşıya kaldı. Aralarında BDSP’nin de olduğu kurumlar kitlesini polis barikatının önüne çekerek kararlı duruşlarını gösterdi. “Zafer direnen emekçinin olacak!”, “Emekçiye değil çetelere barikat!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarını atan kitlenin dört bir yanı polislerle sarılarak Sakarya Meydanı’nı çeviren tüm yollar da polisler tarafından kapatıldı.. Ankara Emniyeti bir çok kez yaptığı anonslarla kitleye dağılması yönünde tehditler savurdu.

1 Nisan Ankara buluşmasının ve ilerici, devrimci kurumların TEKEL direnişine verdiği desteğin anlamını kavramayan Halkevleri ve TKP, eylemin inisiyatifini tanımayarak polisle “pazarlık” yaptılar. Bu görüşme çerçevesinde diğer öznelerin görüşlerini dikkate almadan eylemi şekillendirmeye çalıştılar. Buna karşılık aralarında BDSP’nin de bulunduğu devrimci kurumlar alandan çekildiler. TKP ve Halkevleri’nin polisten istediği ek sürenin ardından gerçekleştirdikleri basın açıklamasıyla beraber eylem tamamen sona erdi. AKP karşıtı bir eksene sıkışan eylem saat 21.30 sularında son buldu.(Kızıl Bayrak)