Home , Avrupa , Doktorlar Uyarı Grevi Gerçekleştirdiler

Doktorlar Uyarı Grevi Gerçekleştirdiler

ALMANYA|31.03.2023|Almanya’da son süreçteki uyarı grevleri zincirine, 30 Mart Perşembe günü doktorlar da katıldı. Önce Corona pandemisinin getirdiği zorluklar ve ağırlaştırılmış çalışma koşulları, ardından enflasyon ile artan hayat pahalılığı, bütün meslek gruplarında olduğu gib doktorların da çalışma ve yaşam koşullarının kötüleşmesini beraberinde getirdi. Son haftalarda Almanya’da havalimanı işçileri, tren yolları çalışanları, anaokul öğretmenleri, postacılar gibi hizmet sektörü işçi ve emekçileri başta olmak üzere birçok iş dalında uyarı grevleri gerçekleştirilmekte. 30 Mart Perşembe günü Münih sokakları doktorların uyarı grevine tanık oldu.

Geçtiğimiz hafta iki defa sözleşmelerin yenilenmesi için masaya oturan sendika temsilcileri ile işverenler, anlaşmayı sağlayamadılar. İşveren temsilcileri her iki görüşmede de “belediyelerde paranın olmadığını ve doktorlara daha fazla para ödenemeyeceğini” gerekçe gösteriyorlar..
Pandemi sürecinde alkışlanan doktorlar, çabuk unutuldu. Önümüzdeki hafta pazartesi günü görüşmeler devam edecek. Bu nedenle Pazartesi günkü oturum öncesinde doktorlar sendikası Marburger Bund, 30 Mart Perşembe günü, Bayern, BadenWürttenberg, Hessen, Nordrhein Westfalen, Rheinland-Pfalz ve Saarland olmak üzere 6 eyalet için 24 saatlik bir uyarı grevi çağrısında bulundu. Sendika, ülke çapında belediye hastanelerinde çalışan 55.000 doktor için, 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olmak üzere enflasyona bağlı maaş zammı ve yüzde 2,5 genel zam ve doktorlar için ayda iki hafta sonu çalışmama hakkı talep ediyor.

Doktorlar 4 eyaletin birçok ilinde greve çıkarken sendika, Bayern ve Baden-Württenberg doktorlarına Münih’te merkezi miting çağrısı yaptı. Marienplatz’da Saat 13:00’te başlayan mitinge, 4.000 in üzerinde doktor katılım sağladı. Miting öncesinde saat 11:00’de Marienplatz 22 adresindeki Münih Basın Kulübü’nde bir basın toplantısı da düzenlendi. Mitingte söz alan bir çok konuşmacı, “pandemi sürecinde balkonlardan, pencerelerden doktorların alkışlandığını, pandeminin bitmesiyle birlikte bu alkış, ilgi ve hoşgörünün de sona erdiğini” dile getirdi. Pandemi süresince hemşire ve hasta bakıcılara ödenen corona ödeneklerinin doktorlara ödenmediği de hatırlatıldı.

Doktorlar gün be gün zorlaşan çalışma koşullarının, her gün yeniden karşılaşılan zorluklar ve her gün ölümle yaşam arasında gidip gelirken taşınılan sorumluluk karşısında bu taleplerinin çok makul bir talep olduğunu vurguladılar. Önümüzdeki hafta devam edecek görüşmelerde bir uzlaşmaya varılmadığı taktirde, bugünkü uyarı grevinin süresiz greve dönüştürüleceğini söylediler