Anasayfa , Haberler , “Suriye’de insanlık suçu işleniyor”

“Suriye’de insanlık suçu işleniyor”

suriyede_kimyasalTÜRKiYE |23-08-2013 |  Suriye’de Şam’a bağlı Guta kentinde kimyasal silahlarla bini aşkın kişinin katledildiği iddiasının ardından HDK bir basın açıklaması yayınlayarak, “Bu kanlı iç savaşın kazananı olmayacak; kaybedeni ise Suriye’nin mazlum halkları oluyor” dedi.

Halkların Demokratik Kongresi Yürütme Kurulu, Suriye’de Şam’a bağlı Guta kentinde kimyasal silah kullanılarak bini aşkın kişinin yaşamını yitirdiğine dair ortaya atılan iddialar üzerine bir basın açıklaması yayınladı.

Suriye’de yaşanan iç savaşın şimdiye kadar binlerce can aldığını vurgulayan HDK, “Kimyasal kullanılan bu katliamı kim gerçekleştirmiş olursa olsun, onları lanetliyoruz. Bu insanlık suçunu işlemiş olanlar kimlerse, er geç ortaya çıkarılmalı, uluslararası mahkemede yargılanmalıdır” dedi.

 

“Emperyal güçler bunun sorumlusudur”

Ortadoğu coğrafyasında kimyasal silah kullanımının ilk kez yaşanmadığını vurgulayan HDK, Xalepçe’de yaşanan katliamı hatırlatarak, “O dönemde Saddam’a kimyasalları satanlar veya verenler, Suriye’ye de satmış veya vermiş olanlardır. Suriye’de süren iç savaşın ardındaki emperyal güçler, hangi tarafta yer alırlarsa alsınlar, bu durumun sorumlusudur” dedi.

 

“AKP’nin tutumu samimi değil”

Bu kanlı iç savaşın kazananı olmayacak; kaybedeni ise Suriye’nin mazlum halkları oluyor” diyen HDK, AKP hükümetinin “samimiyetsiz” olduğunun altını çizerek “Daha dün, Suriye Kürdistanı’nda, Rojava’da El Kaide ve El Nusra çetelerinin sivil Kürt halkına yönelik saldırılarına ve katliam yapmasına sessiz kalan, hatta onlara lojistik destek veren AKP Hükümeti’nin tutumu samimi değildir. Çetelere sınırları açan, tıbbi ve insani yardıma ise sınırları kapatan bu siyasi iktidar, yanlış ve çıkarcı bölge politikaları ile Suriye’de yaşananlara ortak oluyor” dedi.

 

“Her türlü askeri müdahaleye karşıyız”

Halkların Demokratik Kongresi olarak, dün olduğu gibi bugün de Suriye’ye yönelik her türlü askeri müdahalenin karşısındayız” denilen açıklama, “Kardeş Suriye halklarının barış ve eşitlik içinde yaşamaları için onlarla dayanışma içindeyiz. Desteğimiz sadece ve sadece demokrasi, özgürlük, eşitlik, barış ve adalet isteyenleredir” sözleriyle sona eriyor.