Anasayfa , Avrupa , Stuttgart’ta Afd’nin Cılız Eylemlerine Güçlü Antifaşist Tavır

Stuttgart’ta Afd’nin Cılız Eylemlerine Güçlü Antifaşist Tavır

STUTTGART | 09.11.2020 | Stuttgart yerel seçim sürecinde AfD’nin bir kaç cılız seçim çalışması girişimine anında tavır geliştiren antifaşist bir dinamiğe sahip.

Cumartesi günü AfD’nin açık alan mitingini kuşatan Antifa ve demokratik kuruluşların taraftarları sloganlar ve konuşmalarla faşizme meşruiyet kazandırılamayacağının çağrısını yaptılar. AfD’nin mitingine kendi eksenindeki kitlesinden dahi bir asgari ilgi olmazken Stuttgart halkı bu faşist partinin kent içi ajitasyon denemelerini provokasyonlar olarak niteliyor.

Nitekim AfD protestosu için Schlossplatz’da bulunan Antifa gençlere kışkırtıcı bazı söylemlerle kendine saldırılmasını sağlamak isteyen provakatörün çabaları işe yaramadı ve sonrasında bir süre bu çabayı izleyen polis tarafından uzaklaştırıldı. Çeşitli alman ve göçmen kitle kuruluşları bu noktada ortaklaştırdıkları eylemleri ile bu açık ırkçı yapılanmanın ”Populist sağ” nitelemesi ve söylemi ile meşrulaştırılarak sistem içinde yer açılmasını bir faşizm alternatifinin tekellerce emzirilmesi ve bürokrasi tarafından kollanması olduğu eleştirileri yapılmış NSU gibi askeri yapılanmalar ve Pegida, AfD gibi yasal açık çalışmadaki faşist örgütlenmelerin sözcülerinin daha çok faşist şiddeti teşvik eder mesajlarından ve söylemlerinden açığa çıkmıştı.

Pandemi sürecinide kitle manipülasyonu denemelerinde bulunan bu faşist kurumlar yerel seçim zemininde her fırsatı değerlendirmek istemektedirler.