Home , Avrupa , ATIK´in Düzenlediği Panellerin Üçüncüsü Mannheim´de Düzenlendi

ATIK´in Düzenlediği Panellerin Üçüncüsü Mannheim´de Düzenlendi

Mannheim2MANNHEIM | 22-10-2014 | 19 ekim Pazar günü Mannheim’da Avrupa Türkiyeli İşçiler Kondeferasyon’un düzenlemiş olduğu “Ortadoğu veTürkiye’deki son gelişmeler ve olasılıklara dair analizler” başlıklı paneller dizisinin üçüncüsü gercekleştirildi. Mannheim bölgesinde bu panel Navenda Clvada Kurd Lu. derneği ile ortak düzenlenmiştir.

İlk sözü Avrupa Ezidiler Federasyonu Eşbaşkanı Ali Atalan alarak, Ezidlierin tarihsel ve sosyolojik yapısı üzerine sunum yaparak Ezidilerin toplumsal yapılanması konusunda panele katılan kitleleri bilgilendirdi. Atalan sunumunda özellikle Ezidilerin tarihinde yaşanmış Fermanlara (katliamlara) dikkat çekerek Şengal’de yaşanan katliamı bir Ferman olarak değerlendirdiklerini fakat artık Ezidi halkının savunması olmadığını vurgulayarak bölgede IŞID vahşetinden kaçanlara koridor açarak kamplara ulaşmasını sağlayan Kürt güçlerinin varlığının öneminden bahsetti. Atalan Federasyon olarak önlerine koydukları görevlerden birisinin ise Ezidilerin kendileri için kutsal olan Şengal topraklarına geri dönebilmelerini sağlayabilmek olduğunun altını çizdi.

Araştırmacı yazar Haluk Gerger Ortadoğu’daki gelişmeler çerçevesi içersinde Türkiyenin tarihsel rolü ve değişimi üzerine sunum yaptı. Sunum içersinde özellikle Yeni Türkiye olgusu üzerinde duran Gerger, artık Türkiye’nin bakışının batıdan dönüp Islami zemine oturtulan bir yapılanma sürecinin tamamlanmakta olduğunu belitti. Bunun en bariz örneklerinden birisi ise sermaye taşı olan TÜSİAD’ın rolünün MÜSİAD tarafından üstlenilmesidir. Aynı zamanda Devrimci-demoktrak-ilericilere ciddi muhalefet olma konusunda önemli görevler düştüğünü anlatarak sunumunu tamamladı.

Atik Genel Sekreteri Süleyman Gürcan´da Ortadoğu dengeleri ve bunun içersinde emperyalistlerin pazar dalaşına değinirken, bölgede Ezidiler Mannheim3nezdinden yaşanan katliam ve diğer ezilen halklara IŞID faşist çetesi tarafından uygulanan vahşetten bahsetti. Aynı zamanda ATİK ve diğer devrimci demoktratik ilerici kurumların bu politikaları teşhir etme ve bölge halklarının mücadelesinin sahiplenme ötesi, bu mücadelenin parçası olmaları gerektiğini vurguladı.

Panelin ikinci yarısında, ATİK’in “ Ezidi Halkını Sahipleniyor, Rojava Direnişiyle Dayanışmayı Yükseltiyoruz” şiarı ile örgütlenen kampanyanın bir ayağı olan Ezidi kamplarına ve Roboskiye giden heyete katılan Dilber Seçkin’de yer aldı. Seçkin, heyetin gözlemlerini anlatan film gösteriminden sonra, heyetin amaç ve hedeflerini içeriğini açtı. Aynı zamanda kampanyanın devam ettiğini ve özellikle önümüzdeki kış aylarında kamplardaki ihtiyaçların dahada acil olduğunu vurguladı. Heyetin aynı zamanda kampa önemli bir meblağ aktardığını ve bu yardımların devam edeceğini anlattı. Akabinde bayramın ilk günü Roboski analarıyla mezarlar başında anmaya katılan heyet temsicisi Seçkin, Roboski acılarının hala çok taze olduğunu ve adalet arayışının sürdüğünü anlatarak sunumunu bitirdi.

Yoğun bir  kitle ilgisi gören panel soru yanıt bölümünden sonra çoşkulu bir şekilde sonlandırıldı.

Mannheim1