Home , Haberler , Soma Davası’ndan Adalet Değil, Yandaş Kayırma Çıktı

Soma Davası’ndan Adalet Değil, Yandaş Kayırma Çıktı

Haber Merkezi |12.07.2018| Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili olarak süren mahkemenin 9 Temmuz tarihinde gerçekleşen karar duruşmasında hâkimin rahatsız olduğu gerekçesiyle 11 Temmuz’a ertelendiği duyurulmuştu. Toplam 51 sanığın “kasten adam öldürme veya yaralama“ suçlamalarıyla 2 yıldan 25 yıla kadar yargılandığı davanın karar duruşması dün görüldü.

Davanın 11 Temmuz’a ertelenmesinin ardından Soma’lı Aileler kararı protesto ederek nöbet tutma eylemine başlamışlardı. Yoğun tepkiyle karşılaşan erteleme kararı kamuoyunda kimi soru işaretlerinin oluşmasına da neden oldu. 11 Temmuz günü yapılan duruşmada çıkan karar ise yargının tek elde toplandığının kanıtı olarak görülebilir. Çünkü davadan adaletin değil, yandaş kayırmanın kazandığı açıklanmış oldu.

Aralarında Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Soma Holding Başkanı Alp Gürkan, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Genel Müdürü Ramazan Doğru, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, İşletme Müdürü Akın Çelik, maden mühendisi Ertan Ersoy’un bulunduğu ve toplamda 51 kişinin yargılandığı davada yargılananlara “taksirle ölüme sebebiyet vermekten“ 15 ila 22 yıl arasında cezalar verildi. 37 sanığa beraat tutuksuz yargılanan 9 sanığa ise adli kontrol kararı verildi. Kararı duyan ailelerden birçok kişi sinir krizleri geçirdi, salonda karara karşı yoğun tepki oluştu. Mahkemeden çıkan kararların bazıları şu şekilde:

Alp Gürkan: Beraat; Can Gürkan: 15 yıl hapis; Ramazan Doğru: 22 yıl 6 ay hapis; Akın Çelik ve Ertan Ersoy: 18 yıl 9 ay hapis; İsmail Adalı: 22 yıl 6 ay hapis

Karara ilişkin tekpiler

Açıklanan kararın ardından Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyizoğlu bir açıklama yaparak, karar duruşmasının öncesinde mahkeme heyetinin değiştirlmesine tepki gösterdi ve yasal yolların takip edeceklerini belirtti. Manisa Barosu Başkanı Ali Arslan da yaptığı açıklamada verilen kararın ailelerin acılarını daha da büyüttüğünü, “kasten öldürme“ suçlamasının yerine “taksirle öldürme“ kararının çıkması cezaların hafiflemesine neden olduğunu belirtti. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, yaptığı yazılı açıklama ile “Soma’ya adalet gelmemiştir“ diyerek tepki gösterdi. HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran yaptığı açıklama ile “Öğrencilere hapis, holding patronlarına beraat dağıtan adalet sistemi!“ diyerek herkesi dayanışmaya çağırdı. Halkevleri Eş Genel Başkanı Nuri Günay ise “Emeğiyle geçinenlerin, can güvenliği için, adalet için mücadele etmesinin hayati önemde olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.“ dedi.

Soma’lı Aileler mahkeme heyetinin verdiği karar sonrası “Adalet duygusu incinen tüm anneleri, tüm kişileri yürüyüşümüze destek olmaya çağırırıyoruz“ diyerek Ankara’ya yürüme kararı aldığını duyurdu.