Anasayfa , TÜRKİYE , Sansüre Karşı Binler Sokaklarda !

Sansüre Karşı Binler Sokaklarda !

mnşİSTANBUL |23-02-2014 | Uzunca süredir tartışılan Sansür Yasası’nın Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylanmasının ardından kitlelerin özgürlük talebi sokakları tutuşturmaya devam ediyor. Sansüre karşı İstanbul’da tepkilerin buluşma noktası İstiklal Caddesi oldu.

İstiklal caddesi’nde akşam saatlerinde buluşmaya başlayan kitle, coşkulu sloganlarla sansürü protesto ederken Gezi İsyanı’nda katledilenleri de andılar. Taksime yürümek isteyen gruplara ilk müdahale istiklal girişinde gerçekleşti. İlk müdahalede yoğun gaz kullanan çevik kuvvet, sivil polislerin de devreye girmesiyle çok sayıda gözaltı yaptı.

İlk polis saldırısının ardından Galatasaray Lisesi önüne kadar saldırıya devam eden polise ise eylemciler, ara sokaklara çekilerek taş ve havai fişeklerle karşılık verdiler. Yaşanan çatışmaların ardın yeniden gözaltılar gerçekleşti.

Polisin saldırısının durmasıyla beraber yeniden İstiklal Caddesi üzerine çıkan kitle Galatasaray tarafından ve Taksim Meydan tarafında iki ana grup ve ara sokaklardaki gruplar olarak çatışmalarını sürdürdüler.

Polisin TOMA’ları devreye soktuğu saldırılar boyunca hedef gözeterek plastik mermi attığı, gaz bombaları kullandığı ve akrep araçlarını kitlenin üstüne sürdüğü görüldü.

Aralarında Halk Cephesi, PDD, ESP, SDP, Partizan ve YDG’nin de olduğu kitle havai fişeklerle çatışmalara katılırken sık sık “Gezi Şehitleri Onurumuzdur”, “Berkin Elvan Onurumuzdur”, “Her Yer Rüşvet, Her Yer Yolsuzluk” vb. sloganları atarken İstiklal üzerine yapılan yazılamalarda ise ironik şekillerde AKP’yi ve sansür yasasını eleştiren sloganlar yazıldı. Partizan kitlesi de çatışmaların içerisinde aktif bir duruş sergileyerek havai fişekler ve taşlarla direndiği görülürken çok sayıda yazılamanın da yapıldığı tespit edildi.

Polisin saldırıları sonucu cadde üzerinde çok sayıda insan yaralanırken, tepki gösteren cadde üstündeki halka ise polis yakın mesafeden plastik mermi sıkarak ve darp ederek saldırdı. Gazetecilere de saldıran polis bir muhabirin kamerasını kırarak darp ederken 7/24 muhabirini de yakın mesafeden plastik mermiyle vurdu.

Demirören AVM’nin içindeki eylemcilere de saldıran polisin gece boyu attığı gazlarla bir belediye otobüsündeki vatandaşlar ve çok sayıda esnaf zarar gördü.

Kitlenin bir TOMA’yı ele geçirdiği ve pek çok bankayı tahrip ettiği çatışmalar boyunca caddenin her tarafından coşkulu sloganların yükseldiği ve polisin ısrarlı saldırılarına rağmen direnişin saatlerce sürdüğü gözlemlendi.

Gece boyu darp edilerek gözaltına alınanların toplam sayısı 37’ye ulaşırken, gözaltılar içerisinde Özgür Gelecek okuru Erolcan Şengül’ün de olduğu öğrenildi. Gözaltlıların 4 kişi dışındakilerin serbest bırakıldığı da edinilen bilgiler arasında.(özgür gelecek)