Home , Haberler , ‘İtaat etmeyen’ kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor

‘İtaat etmeyen’ kadınlar 25 Kasım’a hazırlanıyor

25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü dolayısıyla alanlara çıkacak olan kadınların hazırlıkları devam ediyor.

25 Kasım Platformu’ndan Şenay Kumuz eylem günü öncesi yaptıkları çalışmalardan bahsederek, “OHAL hayatımızın her alanına girdi ve hayatlarımızı zapturapt altına aldı. KHK’larla mağdur edilen kadınlar, erkek şiddetine maruz bırakılan kadınlar, ya da günlük yaşamında öyle ya da böyle, çalıştığı fabrikada, okulda, işyerinde, her neredeyse tüm bu politikalardan etkilenen, zarar gören kadınları sokağa çıkmaya davet ediyoruz” dedi.

İstanbul’da Taksim Tünel Meydanı’nda buluşacak olan kadınlar ardından Galatasaray Meydanı’na doğru yürüyüşe geçecek. 25 Kasım Platformu’ndan Şenay Kumuz 100’e yakın kadın örgütünün yer aldığı 25 Kasım Platformu’nun her yıl olduğu gibi kendisini bir sonraki yıla devreden bir işleyişe sahip olduğunu hatırlatarak tüm kadınları saat 18.00’da Taksim Tünel’de buluşmaya davet etti. Şenay yürüyüşte slogan ve dövizlerdeki vurguyu müftülük yasası, erkek ve devlet şiddeti, arabuluculuk uygulaması üzerinden yapacaklarını belirtti.

Şenay, bu sene “Erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz, hayatlarımızdan ve mücadelemizden vazgeçmiyoruz” sloganı ile sokağa çıkacaklarını aktararak “Bu çerçevede, hükümetin ve devletin bugüne kadar yapmak istediği her türlü kadın politikasına da itiraz ettiğimiz bir eylem hazırlığındayız”  diye belirtti.

‘Kadınlar için ciddi hak kaybı’

Bu yıl kadınların haklarına dönük saldırıların arttığını ifade eden Şenay, “Yakın dönemde kamuoyunda müftülük yasası diye bilinen yasa çok hızlı bir şekilde Meclis’ten geçirildi. En azından gösterdiğimiz tepkilerin bir nebzede olsa dikkate alınacağını sanıyorduk. Ama onlar KADEM dışında hiçbir örgütü esas almadı” dedi.

Bu tür yasaların kadınların itirazına rağmen geçtiğini belirten Şenay, kadınların geçmişte bu tür yasaları durduran eylemler yaptığını hatırlattı. Yasanın hızlıca geçirilmesinin kaynağını OHAL koşulları olarak nitelendiren Şenay, “Biz kadınlar olarak bunu kabul etmiyoruz, bizim için bitmiş bir şey değildir” şeklinde konuştu.

Stantlar kurulacak

25 Kasım’a kadar pek çok kent ve ilçede çalışmalar yapacaklarını ifade eden Şenay, “Platform içerisindeki kadın örgütleri bir yandan kendi bağımsız çalışmalarını yürütürken bir yandan da platformun ortak çalışmalarını yürütecekler” dedi.

Platformun hazırladığı bildiriler ve görsel materyaller İstanbul’un pek çok ilçesinde dağıtılacak ve bu ilçelerde stantlar kurulacak. Ümraniye, Kartal, Bakırköy, Eyüp, Sarıyer gibi pek çok ilçede stantlar açacak olan platform mahallelerde, sokaklarda kadınlara ulaşmaya, seslerini ortak etmeye çalışacak.

Tüm kadınları sokağa çağırıyor!

Şenay bu çalışma ile örgütlü kadınların dışında, şiddete maruz bırakılan ve alanlarda olamayan kadınlara da ulaşmak istediklerine dikkat çekerek “Sadece bugünle sınırlı değil. Pek çok kadın bize sosyal medya üzerinden de ulaşıyor. Biz de onların da dahil olduğu bir çalışmayı sürdürmek istiyoruz” diye belirtti.

Şenay son olarak kadınlara şu çağrıda bulundu: “OHAL hayatımızın her alanına girdi ve hayatlarımızı zapturapt altına aldı. KHK’larla mağdur edilen kadınlar, erkek şiddetine maruz bırakılan kadınlar, ya da günlük yaşamında öyle ya da böyle, çalıştığı fabrikada, okulda, işyerinde, her neredeyse tüm bu politikalardan etkilenen, zarar gören kadınları sokağa çıkmaya davet ediyoruz. Biz bütün kadınların bulundukları alanlarda sayılarına bakmaksızın bir araya gelip dayanışma içerisinde olmalarını çok önemsiyoruz.” (jinnews)