Anasayfa , Avrupa , “Ön yargı duvarından bugünlere daha kararlı 1 Mayıslara”
zürih

“Ön yargı duvarından bugünlere daha kararlı 1 Mayıslara”

zürih

İSVİÇRE |02.05.2017| İşçilerin birlik ve dayanışmasını yansıtan kan can pahasına direnişlerle olan tarihinden 2017 1 Mayısı tüm alanlarda olduğu gibi İsviçre’de de coşku ile kutlandı.

Zürih

Gelenekselleşmiş 1 Mayıs festival programı ile 29 Nisan günü kurulan stantlarla startı verilen 1 Mayıs kutlamaları Türkiyeli ve Kürdistanlı Devrimci Demokrat Yurtsever kesimlerin yoğun katılımı ile başladı. Profesyonel çalışma yürüterek panel ve kültürel etkinliklerle 3 günlük program hazırlayan 1 Mayıs komitesinin organize ettiği festival ve yürüyüş 1 Mayıs akşamı saat 20.00 de sonlandırıldı.

3 günlük Festival farklı ülkelerden devrimci demokratların açtığı stantların yanı sıra farklı kültürleri yansıtan bireylerin açtığı stantlarla da oldukça zengin bir görüntü verdi. Kültürel zenginliklerin yanı sıra politik konu ve ihtiyaçlar üzerinden de paneller gerçekleştirildi. Birçok ezginin ve kültürün kaynaştığı 1 Mayıs alanında Yeni Kadın, YDG ve Zürih Gençlik Kültür Evi de yaptığı stant çalışması ile 1 Mayıs festival alanında yerini aldı.

Gün boyunca çekilen halaylarla coşkulu iki günlük çalışmaların ardından 1 Mayıs günü sabahın erken saatlerinde ezen ve ezilen çelişkisinde safını ezilenden yana alarak alanları dolduran yüzlerce Devrimci Demokrat Yurtseverin katıldığı yürüyüş saat 10.00 da Helvetiaplatzda başladı.

Faşizme karşı mücadelede birleşik mücadele için birlikte olmanın farkındalığı ile Türkiyeli Devrimciler HBDH korteji oluşturarak yürüyüş boyunca slogan ve marşlarla, tüm coşkusu ile alanda yerini aldı.

Yürüyüş esnasında RJZ ve YDG nin ortak yürüttüğü Çelox kampanyası kapsamında “Rojava da akan kanı durdurun” pankartı aşması kitle tarafından alkış ve sloganlarla karşılandı.

Olumsuz hava koşullarına rağmen 1 Mayıs alanını ve festival alanını terk etmeyen kitle 1 Mayıs’ı tüm coşkusu ile kutladı. “Hoch die Internationale Solidarität” (Yaşasın Enternasyonal Dayanışma!) sloganının hep birlikte gür bir sesle haykırıldığı yürüyüş saat 13.00 de Sechselautenplatz sonlandırıldı.

Yine HBDH bileşeni kurumlar 1 Mayıs yürüyüşü sonrası 4 BÖG savaşçısı için festival alanında bir eylem ve anma gerçekleştirdi. Festival alanında 4 BÖG savaşçısı için hazırlanan partkart ve sloganlarla yürünerek kitleye 4`leri ve 4`ler şahsında mücadelelerini sahiplenme çağrısı yapıldı. Saygı duruşu BÖG ve TKP/ML TiKKO Rojava Komutanlığının yaptığı açıklamanın okunmasının ardından “Rojavada düşene dövüşene bin selam” sloganları ile anma sonlandırıldı.

Basel

İsviçreli ve Türkiyeli göçmen örgütlerin oluşturduğu Devrimci 1 Mayıs Komitesi bu yıl sendikaların ve reformist partilerin önünde yürüdü. Uzun tartışmaların ve bu yönde yapılan çalışmaların sonucu elde edilen bu kazanım, kitlede haklı bir gurur ve heyecan yarattı. Oluşturulan Devrimci kortejinde alanda yerini alan HBDH flamaları yürüyüş kortejinde en önünde “Sömürüsüz bir dünya için faşizme karşı sınıf mücadelesi, Direnişi ve Dayanışmayı örgütleyelim” sloganı ile açılan ortak pankartla 10.30’da yürüyüşe geçen kitle Barfüsserplatz miting alanına kadar yaklaşık 45 dakika boyunca sloganlarla yürüdü. 1 Mayıs komite bileşeni olarak ilk defa basel de 1 Mayıs`a katılım sağlayan HBDH flamaları da ayrı bir renk kattı. 1 Mayıs yürüyüşü Miting alanında yapılan konuşmalar ve açıklamalarla sonlandırıldı.

Bern

1 Mayıs İsviçrenin birçok bölgesinde olduğu gibi bern de de alanlara çıkan sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve devrimcilerin katılımı ile gerçekleşti. Bern’de yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı Devrimci demokrat ve yurtseverler de kendi renkleriyle katılım sağladı.

Solothurn

Gewerbeschulhaus`un önünde 1 Mayıs için bir araya gelen kitle saat 14.45 de yürüyüşe geçti. 1 Mayıs alanını dolduran kurumların kendi bayrak ve pankartları ile 1 Mayıs coşkusunu alanda yansıtması rengarenk görüntülere sahne oldu.