Home , Haberler , Nazım Hikmet'in Şiirini Okuduğu İçin 10 Ay Hapis

Nazım Hikmet'in Şiirini Okuduğu İçin 10 Ay Hapis

ADANA | 28 – 03 – 2010 | 2008 yılında Dünya Emekçi Kadınlar Günü kutlamalarında Nazım Hikmet’in şiirin okuyan Mehmet Pekinoğlu 10 ay hapis cezasına mahkum edildi. ‘Akın var akın, güneşe akın, güneşi zaptedeceğiz, güneşin zaptı yakın’ dizelerini okuyan Pekinoğlu, örgüt propagandası yapmaktan yargılandı.

Yeni Anayasa tartışmaları çerçevesinde demokrasi bekçisi kesilen devlet organları, 30 Nisan 2008’de Nazım Hikmet’in şiirini okuduğu için, Pekinoğluna 10 ay hapis cezası verdi. Hatta, Özel yetkili Adana 7.Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada Pekinoğluna ‘Örgüt propagandası yapmaktan’ aslında 1 yıl ceza verildi, duruşmadaki iyi hali nedeniyle cezası 10 aya indirildi.

4 ay cezaevinde tutulduktan sonra tutuksuz yargılanan Pekinoğlu savunmasında “Yürüyüşte yasal slogan attım. Çıplak sesle Nâzım Hikmet’in şiirini okudum. Nâzım Hikmet’in şiirinin suç olduğunu bilmiyordum” diyerek, herhangi bir örgütle bağlantısının olmadığını savundu.

Pekinoğlu’nun avukatı Sevil Aracı’nın, “Böyle bir suçlama, hukuka ve AİHM kararlarına aykırıdır. Ayrıca bu şiir 1940’lı yıllarda yazılmıştır. O tarihte DHKP-C diye bir örgüt ortada olmadığı gibi bu örgütü kuranlar henüz doğmamıştı” diye yaptığı itirazlar sonuç vermedi.