Musul’daki çatışmalar ağırlıkla kentin batı yakasındaki mahallelerde şiddetlenirken, bölgeden bilgi paylaşan gözlemciler IŞİD’lilerin bölgeden kaçan sivilleri keskin nişancılarla vurduğu bilgileri veriyor.

Haşdi Şabi milisleri 12 Mayıs günü başlattıkları Telafer operasyonunu ağırlıkla Şengal ile Telafer arasındaki köylerde sürdürüyor. Bir kısmı Ezidilere ait en az 11 köyü IŞİD’den geri alan Haşdi Şabi milislerine, Irak ordusu havadan, peşmerge güçleri ise yer yer karadan destek veriyor. Ancak Haşdi Şabi milislerinin Ezidi Kürt köylerine yönelmesi ve milis komutanlarının bazılarının bu bölgelerde kalıcı olacaklarını ifade eden açıklamalar yapması, Irak Kürdistanı Bölgesi’ndeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) yetkilileri tarafından tepkiyle karşılandı. KDP ve YNK yetkilileri, Haşdi Şabi milislerinin Kürdistan Bölgesi’nde kalıcı olmalarına müsaade etmeyeceklerini açıkladı.

MUSUL OPERASYONUNDA SİVİLLER ZOR ANLAR YAŞIYOR

Musul’un batı yakasında Heramat, İktisadin, Zenceli ve 17 Temmuz mahallelerinde IŞİD’le şiddetli çatışmalar yaşandığı ifade edilirken, IŞİD’in bu bölgeden kaçan sivillere keskin nişancılarla ateş açtığı ve çok sayıda sivilin yaşamını kaybettiği bildiriliyor. Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin ve Irak Hava Kuvvetleri’nin havadan destek verdiği operasyon bölgesinden kaçan sivillerin ise ağırlıkla Kürdistan Bölgesi’ne yöneldiği ifade ediliyor. Bölgedeki gazeteciler ateş hattından kaçan Musulluların IŞİD’li keskin nişancıların açtığı ateşe hedef olduklarını ve bölgedeki sivillerin ciddi yaşamsal risk altında bulunduğunu bildiriyor.

IŞİD’in vurduğu insanların cesedini Dicle nehrine attığı ve şimdiye kadar bu cesedlerden 64’ünün nehirde bulunduğu ifade ediliyor. IŞİD’in opqerasyonların etkisini azaltmak için araçlarla yoğun bombalı saldırılar da düzenlediği bölgeden, sivillerin tahliyesi sürüyor. Irak Polis Gücü’nün verilerine göre şimdiye kadar güvenlik güçlerinin en az 4 bin sivili tahliye ettiği açıklandı.

HAŞDİ ŞABİ TELAFER’E İLERLİYOR

Haşdi Şabi milisleri ile IŞİD arasındaki çatışmalar ağırlıkla Telafer ile Şengal kasabaları arasında bulunan Keyrawan nahiyesi civarında sürüyor. Keyrawan nahiyesini kuşatan Haşdi Şabi milislerinin, Telafer’e giden yolları kestiğini bildirilirken, bölgedeki hava saldırısının ise Irak ordusuna ait helikopterler tarafından yürütüldüğü bilgisi veriliyor. Geçtiğimiz gün Til Benat köyüne yönelen Haşdi Şabi milislerinin ise bu köyü IŞİD’den tamamen geri aldığı, bölgedeki operasyonların sürdüğü belirtiliyor.

TARTIŞMALI BÖLGELERE YÖNELEN HAŞDİ ŞABİ’YE TEPKİLER

Keyrawan nahiyesine bağlı 13 köy ve yerleşim birimi ağırlıkla Ezidiler’in yaşadığı bölgeler. Irak Anayasası’nın 140. maddesi uyarınca ‘tartışmalı bölge’ olarak tanımlanan bu köyler, 2014’te IŞİD tarafından işgal edilmişti. Haşdi Şabi milislerinin bu köyleri de kapsayan operasyonlar düzenlemesi Kürdistan Bölgesi’nde yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi.

YNK Politbüro üyesi Mele Bahtiyar, Haşdi Şabi milislerinin Şengal’deki hareketlerini yakından izlediklerini söyledi. Melle Bahtiyar, “Bu askeri hareketliliğin koalisyon güçleri ve Irak Hükümeti’nin bilgisi dahilinde yapılıp yapılmadığının açıklanmasını bekliyoruz” dedi.

Duhok’ta bir panelde konuşan Bahtiyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer bir anlaşma çerçevesinde bu operasyonlar düzenleniyorsa, Haşdi Şabi güçleri IŞİD’e karşı belirlediği hedeflere ulaştıktan sonra eski yerlerine geri dönmelidir. Bu normal bir şey. Ancak eğer operasyon bahanesiyle girdikleri yerlerde kalacaklarsa, Şengal için tehlike teşkil edecekleri anlamına gelir. O zaman bizim de söyleyecek bir çift sözümüz olur.”

“HAŞDİ ŞABİ’NİN KÜRT BÖLGELERİNE GİRMESİ KABUL EDİLEMEZ”

Peşmerge Güçleri Şengal Cephesi Sorumlusu Serbest Lezgin de konuyla ilgili Erbil’den yayın yapan Rudaw televizyonuna konuştu. Heşdi Şabi milislerinin Kürdistan Bölgesi’nde denetim kurmasını kabul etmeyeceklerini, ne IŞİD ne de Heşdi Şabi’nin Kürdistan Bölgesi’ne yerleşmesine izin vermeyeceklerini belirten Lezgin, konuyla ilgili şu ayrıntıları verdi:

“Irak ile Kürdistan Bölgesi arasında IŞİD’in elindeki bölgelerin koordineli şekilde alınması anlaşması varken Heşdi Şabi Ezidi Kürtlerinin yerleşik olduğu köy ve nahiyelere operasyon yapıyor. Peşmerge Güçleri, üzerinde anlaşılan bölgelerin alınması için yaklaşık 4 aydır Irak ordusunu bekliyor. Anlaşmaya göre Irak ordusu Beac ve Keyrewan’ı, peşmerge de Kürt köylerini alacaktı.”

Haşdi Şabi milislerinin kendilerine bilgi vermesine rağmen peşmergeyle koordine içinde olmadığını söyleyen Lezgin, Kürdistan Bölge Başkanı Mesud  Barzani’nin de, “Heşdi Şabi’nin Kürt bölgelerine girmesi kabul edilemez” dediğini belirtti. (Kaynak: ArtıGerçek)