Home , Dünya , Peru’da maden isyanı,halka saldırı ve 30 günlük OHAL!

Peru’da maden isyanı,halka saldırı ve 30 günlük OHAL!

peruda_ohal_ilan_edildiPeru’da çevreye zarar veren bakır madeni projesine karşı çıkan 4 kişinin yaşamını yitirdiği halka dönük polis saldırısının ardından bölgede 30 günlük OHAL ilan edildi.

Peru’nun Cusco bölgesinde bakır madeni projesine karşı çıkan binlerce kişinin 2 Ekim’de gerçekleştirdiği eyleme polis saldırmış ve bu saldırının ardından yaşanan çatışmalarda 4 kişi yaşamını yitirmiş, en az 22 kişi de yaralanmıştı.

Yaşananların ardından Peru Devlet Başkanı Ollanta Humala, çatışmaları gerekçe göstererek bölgede 30 günlük olağanüstü hal ilan ettiğini açıkladı.

 

Peru neden bu projede ısrarcı?

Halkın tepkisini çeken ve Peru devletinin halkın canına kast ederek korumaya aldığı maden projesi neden bu kadar önemli? Çünkü dünyanın en büyük bakır üreticileri arasında yer alan Peru, Çin ile yapılan anlaşmalarla 7 milyar dolarlık bu projesiyle yıllık 400 bin metrik ton bakır üretmeyi hedefliyor.

Ancak devletler ve sermaye açısından bu kadar kârlı olan bu proje halkn yaşam alanlarını ciddi anlamda etkiliyor ve çevre katliamına yol açıyor. Bu proje yüzünden milyonlarca ağacın yanı sıra bir milyondan fazla sığır yaşamını yitirdi.

Bu yüzden de bölge halkının maden şirketlerine karşı direnişi yaklaşık 4 yıldır devam ediyor. 4 yıl boyunca yaşanan çatışmalarda 40’tan fazla kişi hayatını kaybetti.