Anasayfa , Haberler , Madımak’ta insanlık ikinci kez utandı…

Madımak’ta insanlık ikinci kez utandı…

Sivas’ta polis gaz bombalarıyla saldırdı

SİVAS | 02 – 07 – 2011 | Sivas Katliamı’nın 18. yıldönümünde 35 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli’ne yürümek isteyen binlerce eylemci polis engeliyle karşılaştı. Otel önünde eylemcilere biber gazı ile saldırı yapıldı. Şehir girişinde ise 20 otobüs polis ablukasında kaldı.Ülkenin farklı yerlerinde onbinlerce kişi bugün Madımak Oteli’ne yürümek için bir araya geldi. Aralarında Alevi örgütleri ve siyasi partilerin yer aldığı kitleye otel önünde gaz bombalı saldır düzenlendi. İstanbul’dan Sıvas’a giden 20 otobüsün polis tarafından şehrin girişinde 2 saat boyunca ablukaya alındığı da öğrenildi.

Polis eylemcileri otele yanaştırmamak için otel önünde barikatlar kurdu. Anma etkinliklerine İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Antalya başta olmak üzere başka şehirlerden kafileler halinde binlerce kişi geldi.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarıyla, çeşitli pankart ve döviz taşıyan eylemciler Ethembey Parkı yakınlarında bir araya geldi ve ”Bilim ve Kültür Merkezi”ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının müze olması yönündeki taleplerini sloganlarla dile getirdi. Çok sayıda otobüsün eylem alanına gelmesine polisin izin vermemesi üzerine polisle görüşmeler yapıldı. Daha sonra yürüyüşe geçen eylemciler güvenlik noktasında arandıktan sonra Mevlana Caddesi’ne alınmaya başlandı.

Madımak Oteli’nin yakınlarına kadar gelen eylemciler, polisin biber gazlı saldırısıyla karşılaştı. Alevi dernekleri provokasyona gelinmemesi yönünde uyarılar yaparak, olayları sakinleştirmeye çalıştı.

OTOBÜSLERE İKİ SAAT ABLUKA

Bu arada polis engeliyle karşılaşan otobüslerden birinde yer alan Gülafer Çam, ANF’ye yaşananları anlattı. Çam, polisin ‘Madımak Utanç Müzesi olsun’ pankartını gerekçe göstererek kendilerini Sivas’a sokmadığını aktardı.

“Bunlar bir pankarta bile tahammül edemiyor, müzeye nasıl tahammülleri olsun” diyen Çam, 2 saat boyunca şehir girişinde bekletildiklerini ve ancak Pir Sultan Abdal Kültür Derneğinin Vali ile konuşması sonucunda şehre girebildiklerini vurguladı. AKP polisin saldırgan tutumunun etkinlikler kapsamında da sürdüğünü ifade eden Çam, “Madımak oteline yanına yaklaşmamıza izin vermediler. Şehit ailelerini ve kitleyi hedef alarak gaz bombası sıktılar. Şu anda şehirde hiçbir minibüs, otobüs işlemiyor. Otobüslerimize bile ulaşamıyoruz. Resmen OHAL yaşanıyor” diye konuştu.

İstanbul’dan Sivas’a hareket eden 20 otobüsün saat 09.30 vardıklarını anlatan Gülafer Çam, şunları söyledi: “Bir baktık ki Sivas’ın girişi sivil polis ve çevik kuvvet tarafından sarılmış. Bize dur talimatında bulundular. Hepimizi otobüslerden indirerek teker teker kimlik kontrolü yaptılar. Otobüslerden asılı olan ‘Madımak utanç müzesi olsun’ pankartlarını işaret ederek bu pankartlar indirilmedikçe bizi şehrin içine sokmayacaklarını vurguladılar. Biz direndik orada tartışma çıktı. Yaklaşık 2 saat boyunca bu şekilde abluka altında tutulduk. Ancak Pir Sultan Abdal Kültür Derneğin Vali ile konuşması sonucunda ellerimize dövizlerimizi pankartlarımızı alıp yürüyüşe geçebildik.”

NEFES ALAMIYORDUK

Polisin saldırgan tutumun anma etkilikleri sırasında da sürdüğünü belirten Çam, “Madımak otelinin önüne gelmemizi bir türlü izin vermediler. Direnince şehit ailelerin bulunduğu yöne doğru gaz bombaları fırlatmaya başladılar. Nefes alamıyorduk. Şehir boşaltılmış gibiydi ne otobüs ne de minibüs vardı hemen Ali Baba mahallesine sığındık” dedi.

Şu anda hiçbir yere kıpırdayamadıklarını, araç olmadığı için şehir girişinde kalan otobüslere de gidemediklerini aktaran Çam, “Anmayı zehir eden zihniyetin katliamı gerçekleştiren zihniyet arasında hiçbir var yok” dedi. (Anf)