Anasayfa , Avrupa , Londra’da Sivas Katliamının 22’inci Yıldönümünde Anma
Londra’da Sivas Katliamının 22’inci Yıldönümünde Anma
Londra’da Sivas Katliamının 22’inci Yıldönümünde Anma

Londra’da Sivas Katliamının 22’inci Yıldönümünde Anma

2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas’taki Madımak Otelinde 35 kişinin yakılarak katledişinin 22. yılında, birçok merkezde yapılan anmalardan birisi de Londra’da yapıldı. 

Londra’da Sivas Katliamının 22’inci Yıldönümünde Anma

Londra’da Sivas Katliamının 22’inci Yıldönümünde Anma

Stoke Newington Common’da bulunan Pir Sultan Anıtı’nda gerçekleşen anma,  katledilenlerin isimlerinin tek tek okunarak, her biri için birer mum yakılması ile başladı.

SİVAS’TAKİ GERİCİ ZİHNİYET HALEN İŞBAŞINDA

İngiltere Alevi Kültür Merkezi ve Cemevi’nin organize ettiği anmada, başkan Tugay Hurman ilk olarak bir konuşma yaptı. Sivas’ın ateşinin yanmaya devam ettiğini söyleyen Hurman, şöyle devam etti: ‘‘Madımak’ta yükselen bu çığlıklar memleketin her yanında duyulur oldu. Yerine getirilemeyen adaletten dolayı ülke coğrafyasının her karışında dumanlar tütmeye, çığlıklar duyulmaya devam ediyor. Yüz yıllardır gerici, baskıcı düzenin bekçiliğini yapan bu zihniyet, şiirleriyle, bağlamasıyla, deyişleri ve direnişçi düşünceleriyle baş kaldıran pirimiz, Pir Sultan’ı dar ağacına gönderdi. Aradan asırlar geçmesine rağmen pirimizin bu fikirlerini yaşamaya devam ettiğini gören bu gerici beyinler adeta kudurmuş bir köpek gibi Pir Sultan Abdal’ı şiirlerle, türkülerle tiyatroyla anmak için Sivas’a giden sanatçı, aydın, yazar ve gencecik semahcı canlarımızı Madımak Oteli içinde devletin askeri, polisi, valisinin gözleri önünde yaktılar. Bizler tüm baskılara, yasaklara, katliamlara rağmen Pir Sultan’ın deyişlerini türkülerini şiirlerini söylemeye ve bütün büyük önderlerimizi sahiplenmeye devam edeceğiz çünkü bilsinler ki Pir Sultanlar bir ölürler bin dirilirler. Bugün bile bu gerici kesim Kobane’de, Şengal’de insanlık dışı katliamlarına devam ediyor.’’

Bir konuşma yapan Mehmet Yüksel Dede, Alevilerin örgütlemesinin önemine vurgu yaptı ve mücadele ederek yeni katliamların önleneceğini ifade etti.

Croydon Cemevi başkanı, Mahmut Aydoğan, Britanya Alevi Federasyonu temsilcisi, 68 kuşağı hareketinden Mustafa Yalçıner ve Britanya Demokratik Güç Birliği adına Ahmet Güven de birer konuşma yaptılar.

Anma boyunca İngiltere Alevi gençlik örgütlenmesi olan Alevi Youth, gençleri tarafından şiirler okundu.

Akşam 18:00’de başlayan anma, semah gösterisiyle sona erdi.

http://www.telgraf.co.uk/sivas-katliami-londrada-anildi.html