Anasayfa , Haberler , Londra`da 8 Mart Programı Açıklandı
Londra`da 8 Mart Programı Açıklandı
Londra`da 8 Mart Programı Açıklandı

Londra`da 8 Mart Programı Açıklandı

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenecek yürüyüş ve programın açıklandığı basın toplantısı Gik-Der binasında gerçekleştirildi.

Haber:Erem Kansoy-Şükrü Bolat

Londra`da 8 Mart Programı Açıklandı

Londra`da 8 Mart Programı Açıklandı

Kürdistanlı ve Türkiyeli kadınların oluşturduğu 8 Mart Kadın Platformu adına yapılan basın açıklamasında Olcay Has, Birgül Timur ve Gülay Çalık basına ve katılımcılara seslendi. 8 Mart’ın önemine değinilen açıklamada bu yıl oluşturulan platform hakkında da bilgi verildi.

Göç, Irkçılık ve Öz savunma temasıyla yola çıkan platforma toplamda 10 kurum ve dernek destek veriyor. 5 mart günü geleneksel olarak One Million Women Rise organizasyonunun düzenlediği geniş katılımlı yürüyüşe katılacak olan platformun programında, 9 Mart günü Stoke Newington’da bulunan Pir Sultan anıtında başlayacak olan yürüyüş ile aynı gün yürüyüşün ardından HDP Ağrı millet vekili Dirayet Taşdemir’in ve İnci Kaya’nın konuşmacı katılacağı bir de panel düzenlenecek.

Açılış konuşmasının ardından Dersim-Der’den Birgül Timur ortak basın açıklamasını okudu. ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü özgürlük ve direniş ruhuyla karşılıyoruz’ başlıklı basın açıklamasında, “Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir kez daha tüm dünya kadınlarının ortaklaştığı, tek yürek olduğu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutlamak için alanlardayız. Emeğimiz özgürlüğümüz için direniyoruz ve sokaklardayız, kadın ve LGBT’li bireyler üzerindeki sömürü baskı ve hak ihlalleri ile erkek egemen sistem ve onun temsilcisi olan devlet tarafından her geçen gün giderek artmakta.

Politik ekonomik ve sosyal yaşamda her türlü eşitsizlik ve adaletsizlik giderek kapitalleşmektedir. Kimliğinden ve inancından dolayı ötekileştirilen halklar ve toplumlarda en çok kadınlar mağdur edilmektedir. Erken yaşta evlilik halen devam ederken bırakın önlem alınmasını kadın cinayetleri haklı görülmekte ve faili iyi halden cezaevinden beraat almaktadır. Yasalar erkeği korumakta kadını mağdur etmektedir. Buda kadına yönelik şiddeti, nefreti, cinayet, tacizi ve tecavüzü toplum nezdinde normalleştirmektedir. Kadın katliamları bizzat AKP hükümeti tarafından, ve diyanet bakanlığı tarafından yapılan fetva meşrulaştırılmaktadır.

Başta Kobani olmak üzere Rojava, Şengal ve tüm Kürdistan’da kadınların tüm insanlık değerlerini savunmak için sergiledikleri kahramanca direniş bu gerçekleri pratikte gözler önüne sermiş bulunuyor. Kürdistan kadınlarının kadın özgürlük ideolojisini rehber edinerek ulaştıkları örgütlenme düzeyi ve öz savunmada sergiledikleri kahramanca ruh tüm dünyada yankılanarak kadınların ufkunu açmaktadır.

Kapitalizmin devletçi, doğa düşmanı ve cinsiyetçi sisteminin insanlığa getirdiği yıkıma alternatif olarak bugün Rojava’da ve Bakure Kürdistan’da tüm halkların ve inançların özyönetimlerini gerçekleştirerek bir arada eşitçe ve özgürce yaşamaları esasına dayanan kadın özgürlükçü bir sistem adım adım kurulmaktadır.

Geçmiş tarihimizin öncüleri olan Clara Zetkin’ler, Rosa Luxemburg’lar ile bugünkü öncülerimiz Arin’ler ve nice adsız kadın kahramanlar aydınlık geleceğimizin yaratıcıları ve yol göstericileridirler. Onların izinde ve kadın rengiyle dokunmuş bir dünya umuduyla geleceğe direnişle yürüyoruz. Yaşasın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü! Yaşasın Kadın Dayanışması!” İfadeleri yer aldı.

Bu yılki 8 Mart etkinliğinin Kürdistan’da yürütülen savaş için ve orada mücadeleye yürüten kadınlara ithafen Göç, Irkçılık ve Öz savunma temasının seçildiğini de belirten kadınlar yürüyüş ve etkinliklere destek ve duyarlılık çağırısında da bulundu.

Kurdistanlı ve Türkiyeli Kadınlar-8 Mart Platformu’nda yer alan kurumlar: Dersim-Der Kadın Komisyonu, Alxas-Kistik Kom Kadın Komisyonu, Kaşan’li Kadınlar, Kırkısraklılar Derneği Kadın Komisyonu, IAKM ve Cemevi Kadın Komitesi, Roj Kadın Meclisi, Sosyalist Kadınlar Birliği, Avrupa Demokratik Kadın Hareketi, Yeni Kadın