Anasayfa , Avrupa , Dortmund'ta 'No Pasaran! Faşizme geçit yok!'

Dortmund'ta 'No Pasaran! Faşizme geçit yok!'

DORTMUND | 05 – 09 – 2011 | Bilindiği gibi Dünya barış günü nedeniyle 7 senedir Irkçılar tarafından Irkçıların başkenti ilan edilen Dortmund, bu yıl da sokak eylemliklerine ev sahibi oldu. 10.000 üzerinde sol, otonom, devrimci ve demokrat grup ve örgüt, Nazi yürüyüşünü engelleme amaçlı sokaklardaydı.

2 Eylül günü saat 19 :00 da ” Vorabenddemo” adı altında bir yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüyüşe NRW’nin çeşitli şehirlerinden bir çok grup ve örgüt katılım sağladı. Yürüyüşün amacı ırkçıların geleneksel olarak yaptıkları yürüyüş ve ardından yapılacak konseri engellemekti. ” Dortmund stellt sich quer” , ” 3-A Antifaschistisches, Antiimperialistisches Aktionsbündniss ” bileşimlerinin çağrı yaptığı yürüyüşte eylemcilerin kini ve öfkesi gözden kaçmıyordu. Yürüyüş güzergahı Nazilerin derneğinin önünden geçtiği an eve atılan boyalarda bunun bir kanıtı oldu. Bitiş noktasına gelindiğinde 2. Dünya Savaşında ölen Yahudilerin anısına bir dakikalık bir saygı duruşu gerçekleştirildikten sonra yapılan konuşmaların ardından yürüyüş sonlandırıldı.

3 Eylül günü ise 10.000 anti-faşist Dortmund’un birçok noktasında sokaklardaydı. Almanya’nın her yerinden bu yürüyüşe gelen devrimci ve demokratlar birçok noktada blokaj eylemlikleri gerçekleştirdiler. Nazilerin yürüyebilmesi için eylemcileri saatlerce sokaklardan çıkarmak için uğraşan polis biber gazı, tanklarıyla, coplarıyla eylemcilere saldırırken, bunun ‘gerekli’ olduğunu, Dortmund’un daha önce “hiç böyle şiddetli olaylara tanık olmadığını” söyledi. Bu yıl her zamankinden daha kararlı olan eylemciler ise saatlerce Dortmund’ta yaşamı velç ettiler. 16 eylemci olaylarda yaralanırken yaklaşık 270 kişi göz altına alındı. Eylemler militanlık kazanmasına rağmen polisin uğraşlarıyla 2,5 saat gecikmeyle Naziler yürüyüşlerine başladı, fakat güzergahları blokajlardan dolayı degiştirildi. Akşam saatlerine kadar süren eylemde bir YDG li tutuklanırken iki YDG li de yaralandı.

Önümüzdeki yıllarda Alman solunun katılım ve kararlılığın artacağı bu yıl öngörülebiliyordu. NRW “Nazilerin kalesi” ilan edilirken sol gruplar açısındanda pasif bir bölge olmasından dolayı bu bölgelerde faaliyet yürütmek ve eylem birliklerinde yer almak duruma göre problemli olmakta, fakat İspanya, Yunanistan gibi Avrupa ülkelerinde olan hareketlilik zayıfta olsa Almanya’da da yansımalarını göstermekte.

Yaklaşık 2 aydır Duisburg bölgesinde ön hazırlıklarını yapılan bu eylem anti-faşist mücadele açısından önemli bir yere sahip. Geçtiğimiz ay Oslo da yaşanan olay Irkçı anlayışta Avrupa genelinde bir motivasyona neden olmuştu. Dortmund’ta yıllardır dünya barış gününü kendi leyhlerinde kullanan Neo naziler daha haftalar öncesinden bu Eylem için hazırlıklara başlamakta ve kamufle edilmiş bir görüntü ile halk içinde çeşitli stantlar açıp bu günün propagandasını yapmaktalar. DKP gibi partilerin bürolarına saldırmakta, tek tek anti- faşist kişilere karşı dayak ve tehditlere başvurmaktan hiç çekinmemekteler. Yine Dortmund’ta 1 Mayıs yürüyüşüne ve Yek-KOM derneğine de geçtiğimiz yıllarda saldırılar düzenleyen bu faşist grup gün geçtikçe saldırılarının dozajını arttırmaktalar. Bunların karşısında polisin tutumu ise devlet politikalarının aynasından başka bir şey değildir. Faşistleri yürütmek için elinden geleni ardına koymayan polis her zaman yaptığı gibi yine devrimci demokrat kurumları saldırgan ilan etmektedir.