Home , Avrupa , Luxemburg, Liebknecht, Lenin (LLL) Berlin Yürüyüşü

Luxemburg, Liebknecht, Lenin (LLL) Berlin Yürüyüşü

BERLIN | 10.01.2021 |Her yıl Ocak ayının ikinci haftasında ,,LLL Demo´´ adı altında düzenlenen ve Almanya`nin bașkenti Berlin`de merkezi olarak gerçekleștirilen Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve Lenin`i anma yürüyüșü, Covid 19-Pandemi kısıtlamalarına rağmen 2021 yılında da devrimci bir çoșku ile gerçekleștirildi.

Geleneksel olarak Ocak ayının ikinci haftasında düzenlenen LLL yürüyüşü bu yıl Alman Sol partisinin Corona-Pandemi önlemlerini bahane ederek, 14 Mart 2021 tarihine ertelemesine rağmen, bir çok yerli ve göçmen devrimci, demokrat kurum LL-Bündnis`in aldığı kararla 10 Ocak 2021 tarihinde saat 10:00`da Berlin Frankfurter Tor Meydanı`nda bir araya geldiler.

15 Ocak 1919 tarihinde Sosyal Demokratların işbaşında olduğu bir dönemde bu hükümetin silahlı güçlerince, Noske ve ortakları tarafından barbarca katledilen Alman işçi hareketi ve uluslararası komünist hareketin en kalifiye, en önde duran iki önderi olan Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht`i ve 21 Ocak 1924 tarihinde kaybettiğimiz büyük usta Lenin`i anmak için binlerce kiși Almanya`nın bașkenti Berlin`de 2021`de sokaklara indiler.

Alman tekelci burjuvazisinin resmi uşakları tarafından katledilen, Marksist devrimci önderler, Sosyal demokratların dünya devrimine olan ihanetlerine karşı tavır almıș, dünya üzerinde emperyalist barbarlığın sonucu işçi sınıfında oluşan devrimci uyanışa önderlik etmiș ve bundan dolayı ölümü göze alarak tarihe isimlerini altın harflerle yazdılar.

Birinci Dünya Savaşı’nın ardından 1 Ocak 1919’da Almanya Komünist Partisi’nin (KPD) kurucuları arasında yer alan Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg, derin bir devrimci kriz içinde olan Almanya`nın iktidardaki sosyal demokrat hükümetin başkanı Friedrich Ebert’in emirleri doğrultusunda 15 Ocak 1919’da Berlin’de milis kuvvetleri tarafından hunharca katledilmişlerdi.

Bu iki Marksist önderin kurdukları parti oportünizmden çok geç ve yeni kopmuş, henüz çok güçsüzdü. Bu yüzden genç ve deneyimsizdi. Bu durum Karl ve Rosa’nın önderlik ettiği Komünist Partisinin en zayıf yanını oluşturuyordu. Birinci dünya savașı sonrası dış koşulların zorlayıcı baskısıyla Almanya`da içteki kriz hızla ve akıl almaz çabuklukla derinlik ve genişlik kazanmıştı. Bunun sonucu olarak işçiler ve sokak ayağa kalkmakta gecikmemiş ve sokaklar devrim sloganları ile çalkalanıyordu.

Uygun olmayan öznel koşullarına karşın, devrim Rosa ve Karl`ı hareketin başına geçmeye zorladığında bunda tereddüt etmemiş, devrime inanç ve cesaret nağraları eşliğinde devrimin başına geçtiler, bunu yaşamlarıyla ödemeleri pahasına. Her sene Berlin Frankfurter Tor Meydanı`nda saat 10:00`da bașlayan ve anıtmezarda sonlandırılan yürüyüşe, 2021 yılında da tüm Covid-19 Pandemi önlemlerine rahmen binlerce insan katıldı. Hep birlikte emperyalizme, faşizme karşı en güzel enternasyonal duruşu sergileyen katılımcılarda çoşku yüksek tutuldu. Yürüyüşe Alman devrimci, demokrat parti ve örgütlerinin yanı sıra Türkiye`li ve Kürdistan`lı bir çok örgüt ve kurum katıldı.

Ayrıca 2016 yılında kurulușunu ilan eden Halkların Birleșik Devrim Hareketi `de bu sene bileșenleri ile ortak bir pankart arkasında kortej olușturarak bu anma etkinliğinde yerini aldı.

Yürüyüşün toplanma alanında polis tarafından Alman FDJ (Freie Deutsche Jugend)` örgütünün flamaları bahane edilerek, göstericiler ve polis arasında uzun süreli çatışmalar meydana geldi. Uzun süre yürüyüşe izin vermeyen polis göstericilere saldırarak bir çok eylemciyi göz altına aldı. Gözaltı ve polisin tavrına karşı direnen göstericiler geri adım atmayarak enternasyonal birlikteliğin ve mücadelenin en güzel duruşunu sergilediler. 32 göstericinin gözaltına alındığı eylemde, bir çok eylemci ve 17 polisin yaralandığı belirtildi.

Tüm kitle hep bir ağızdan Kapitalist Emperyalizm` e, ırkçılığa ve her türden gericiliğe karșı tek ses olup, tek kurtuluș yolunun devrim olduğunu gür bir sesle haykırdılar.