Home , Avrupa , Londra'da 8 Mart Etkinliklerle Kutlandı

Londra'da 8 Mart Etkinliklerle Kutlandı

LONDRA | 08 – 03 – 2010 | Britanya Kadın Dayanışma Platformu (YÇKM, Gik-Der, Tohum Kültür Merkezi) 8 Mart’ı Londra’ da iki ayrı ekinlikle kutladı. Yapılan etkinliklerin ilk ayağı 28 Şubat’ da, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günümüzün 100.yılında eşitlik, kardeşlik ve özgürlük için örgütlenmeye şiarıyla meydanlara, adı altında Wood Gren Kütüphanesi önünde şiir, halk oyunları ve konuşmaların yapıldığı bir etkinlikle kutlandı.

Platform tarafından yapılan plan dâhilinde, Brezilya Kadın Halk Hareketi, Britanya Komünist Partisi ve araştırmacı yazar Judith in katıldığı panel düzenlendi. Panel açılışı divan tarafından tüm dünya da, sosyalizm ve kominizim mücadelesinde, özelde ise 8 Mart 1999 da kavgada şehit düşen Ayfer Celep şahsında bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Yapılan saygı duruşunun ardından divan platform adına günün anlam ve önemine ilişkin kısa yaptığı açıklamanın hemen ardından etkinliğe davet edilen konuşmacılara sözü bıraktı. Genel olarak tüm konuşmacılar 8 Mart’ın tarihçesine kısaca değindikten sonra, bugün dünya da yaşanan mali kriz ve bu kriz in kadınlar üzerindeki etkileri ve kendi ülkelerindeki kadın mücadelelerinden bilgiler sundular.

Son olarak toparlama bölümünde, bugün Türkiye’de mali krizden nasibini alan Tekel kadın işçilerinin direnişinin Türkiye ve dünya daki işçi sınıfına örnek teşkil ettiği, kadın işçilerin sergilediği kararlı duruş ve mücadelede geri adım atmamaları ve kadının mücadele içindeki önemi bir kez daha vurgulandı.  Ve yine kadınların eşitlik, demokrasi ve özgürlük mücadelesine katılmaları, örgütlü bir güç haline gelmeleri, şiddete, şovenizme, töre cinayetlerine, cins ayrımcılığına karşı mücadelenin yükseltilmesi ve bu yılki 8 Mart’ın ana halkası olan, ‘’Eşit işe eşit ücret ve 8 Mart tatil günü olmalıdır!’’ taleplerimiz daha gür haykırılmalıdır. İşçi ve emekçi kadınların sermayeye, sömürüye, kadını köleleştiren bütün faşist ablukalara karşı, birlik dayanışma ve mücadele günü olan bu gün, kadının eşitlik mücadelesinin daha ileriye taşındığı bir dönem olması çağrısıyla son buldu.