Home , Haberler , İsveç’te Sendikalarla İşverenler Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Anlaşma Sağladılar

İsveç’te Sendikalarla İşverenler Toplu Sözleşme Görüşmelerinde Anlaşma Sağladılar

İSVEÇ|07.04.2023| 2023 Mart ve Nisan aylarında sona eren toplu sözleşme süreleri, Transport sendikasının da işverenlerle anlaşmasıyla iki yıl uzatıldı.

 

Sendikalar federasyonu LO’nun geçtiğimiz yılın sonuna doğru kongresinde alınan karar doğrultusunda bu yıl ki görüşmelere Mart ayında başlandı. LO’nun sanayî için belirlediği çıta taleplerini az bulan Transport sendikası, görüşmelere tek başına gireceklerini açıklamıştı. Toplu sözleşmelerin sona ermesine yakın başlayan görüşmelerde LO ve işverenler arasında anlaşma sağlandı. Bir yıllık sözleşme ve % 5.5 oranında zam talep eden LO sendikasının taleplerine karşılık işverenler çok düşük oranda karşı talepte bulundular. Yapılan görüşmelerin sonucunda iki yıllık toplamda % 7.4 oranında bir zamla anlaşma sağlayan delegasyon üyeleri, görüşmeleri olumlu sözleriyle basına açıkladılar. Anlaşmaya göre işçilere ilk yıl % 4.1 ve ikinci yıl ise % 3.3 oranında zam yapılacak. Bu anlaşmaya tabî olan 14 sendikalardan bâzıları ise şöyle: Otel ve restoran sendikası, Gıda işçileri sendikası,  Belediye işçileri sendikası, Metal işçileri sendikası, Orman işçileri sendikası ve Elektrikçiler sendikası. Toplamda ülkedeki işçilerin % 80’ini kapsayan bu anlaşma, toplu sözleşmelerde yapılan zamların tarihsel olarak en yüksek zamlardan biri olmasıyla dikkat çekiyor.

 

LO’nun görüşmelerinden bağımsız olarak işverenlerle görüşeceğini bildiren Transport sendikası ise, toplu sözleşmelerin tarihinin 5 Nisan’da bitmesinin ardından devam eden görüşmelerde 6 Nisan tarihinde anlaşma sağladıklarını duyurdu. Bu anlaşmaya göre taksi şoförleri hariç tüm şoförler, güvenlikçiler ve liman- ve depo işçileri iki yılda % 9.1 oranında zam elde etti. Buna göre zamlar ilk yıl % 4.9, ikinci yıl ise % 3.6 oranlarında olacak. LO anlaşmasının sunulmaasına benzer bir şekilde her iki taraf ta zafer pozlarında basın açıklaması gerçekleştirdiler. Transport sendikası başkanı yaptığı açıklamada İsveç tarihinin en yüksek zam oranını elde ettiklerini ve bu oranla çıtayı belirleyen sanayî işçilerinin anlaşmasından daha iyi bir anlaşma sağladıklarını belirtti. İşverenler temsilcileri ise yaptıkları açıklamada çıtaya uygun bir anlaşma sağladıklarını ve bu durumdan memnun olduklarını belirttiler. Transport sendikası görüşmelere girmeden önce bir yıllık % 5.5 oranında zam ve bir seferlik 5700 Kron’luk bir talepte bulunmuşlardı. Taleplerinin karşılanmaması durumunda farklı yöntemlerin tercih edileceğini ve sanayî çıtasının üstünde bir anlaşma sağlamayarak bu yıl ki çıtayı kendilerinin belirleyeceğini sıklıkla belirten sendika yöneticileri, taleplerinin gerisinde kaldı.

 

Yorum: Geçtiğimiz ay % 12 oranında açıklanan resmî zamma rağmen işçilerin haklarını savunmaktan aciz, olayı sadece ekonomik boyutuyla (o da beceriksiz şekilde) ele alan sendika yönetimleri işçilerin çalışma haklarını ve güvencelerini sağlayamadıkları gibi son bir yılda eriyen 3400 İsveç Kronu’nuın geri alınmasını bile sağlayamayarak tarihe geçtiler. Bu durumu enflasyonu arttırmayacak olmanın sevinciyle sunan sendika yöneticilerinin iki yüzlü işveren odaklı politikalarını bir kez daha göstermiş oldu.