Anasayfa , Dünya , Kırım’dan sonra Donetsk ‘Cumhuriyet’ ilan etti

Kırım’dan sonra Donetsk ‘Cumhuriyet’ ilan etti

donetskDONETSK |08-04-2014 | Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin referanduma giderek Rusya’ya bağlanması ardından, Donetsk bölgesi de ‘Halk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ilan etti. Bu yeni “Cumhuriyet”, Rusya’dan askeri destek istedi.

Pazar gününden bu yana Ukrayna’nın doğusundaki Rus dilli Donetsk bölgesi yerel yönetimi eylemcilerin  işgali altında. Eylemciler, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin ilanını yaparken, Donetsk Meclisi Rusya’dan askeri destek istedi.

Rusya Interfax haber ajansına göre, protestocular 11 Mayıs’tan önce bölgenin geleceğine ilişkin referanduma gitme kararı aldı.  Yerel Ostrov haber sitesi, eylemcilerin Rusya Federasyonu’na bağlanma kararı aldığını duyurdu.

İnternet üzerinde yayınlanan video görüntülerinde eylemciler tarafından bir toplantı yapıldığı görülürken, aralarında biri, “Egemen Donetsk Halk Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşunu ilan ediyorum” dedi.

Pazar günü eylemeciler ülkenin doğusundaki Harkov yerel yönetimi binalarını da ele geçirmişti. Ancak müzakereler ardından protestocular binalardan çekilmişti. Bununla birlikte bugün de Harkov’den çatışma haberleri geliyor.

Rusya’nın Sesi Radyosu sitesine göre Donetsk Halk Konseyi, “Donetsk Halk Cumhuriyeti, Donetsk bölgesi idari sınırları içerisinde kurulacak. Karar, referandumdan hemen sonra uygulamaya konulacaktır ” dedi.

Konsey (Meclis) üyeleri ile Ukrayna’nın federalleşmesi yanlıları, Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin ilanından hemen sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den askeri destek istedi.

Konseyi üyelerinden biri, “Bize göre, Rus dünyasının tek savunucusu Rusya’dır.  Görüşlerimiz için mücadele etmeye hazırız.  Ancak Rusya olmadan tek başımıza zor olacak” dedi.

Ukrayna’da Batı’nın desteğindeki aşısı sağcıların iktidarı ele geçirmesi ardından, Şubat ayından bu yana Moskova’nın resmi çözüm talebi olan “federalleşme” veya Rusya’ya bağlanma lehine gösteriler arttı. Mart ayında Kırım Özerk Cumhuriyet’i hızlı bir şekilde referanduma giderek Rusya’ya bağlandı.