Home , Avrupa , Grevdeki postacılara destek

Grevdeki postacılara destek

18151Almanya’da Ver.di sendikası öncülüğünde iş bırakan binlerce postacı için Stuttgart, Berlin ve Frankfurt başta olmak üzere birçok yerde dayanışma eylemleri düzenlendi.

Almanya’da Deutsche Post’a bağlı çalışan binlerce postacı haftalık çalışma saatinin 36 saate indirilmesi, yüzde 5.5 zam yapılması, taşeron firmalarda çalışan işçilerin sendikalı olmalarını engelleyen uygulamaların kaldırılması ve eşit işe eşit ücret talepleriyle grevlerini sürdürüyor.En büyük eylem Stuttgart’taydı

Grev ikinci haftasına girerken, Salı günü Almanya’nın Berlin, Stuttgart, Frankfurt başta olmak üzere birçok kentinde ise direnişçi postacılarla dayanışma eylemleri yapıldı.

En büyük eylem ise Stuttgart’ta yapıldı. Schlossplatz’ta Ver.di sendikasının öncülüğünde 2 bin 500 işçinin katılımıyla miting gerçekleştirildi.

Baden-Würtemberg Eyaleti’nin Mannheim, Stuttgart, Göppingen, Heilbronn, Reutlingen, Ulm ve Oberschwaben şehirlerindeki posta çalışanları da mitinge katılım sağladı.  Önlükleri ve bayraklarıyla kortejler halinde miting alanına giren işçiler, hep birlikte çaldıkları düdükleriyle işvereni protesto etti. Schlossplatz düdük sesleriyle yankılandı.

Geri adım atmayacağız

Ver.di sendikasının Baden Württenberg temsilcisi mitingde yaptığı konuşmada „3.5 aydır işverenle 6 kez görüşmemize rağmen hiçbir ilerleme sağlanmadı. Süresiz grevden başka bir seçeneğimiz yoktu. Örgütlü mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz, taleplerimizden geri adım atmayacağız“ dedi.

Taşerona son verilmeli

Ver.di Sendikası Başkan Yardımcısı Andrea Kocsis ise grevin etkisini kırmak için taşeron işçilerin çalıştırılmasına son verilmesini istedi.

Türkiyeli kurumlardan destek

Almanya Göçmen İşçiler Federasyonu (AGİF) üyeleri de grevci işçilerle dayanışmak amacıyla miting alanındaydı. AGİF üyeleri, greve destek için çıkardıkları bildirileri alanda dağıttı. Mitingi Alman Sendikalar Birliği (DGB) ve Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) de destekledi.

140 bin çalışanı ilgilendiriyor

Ver.di sendikası ile Deutsche Post arasındaki anlaşmazlık 140 bin posta çalışanını ilgilendiriyor. Anlaşmazlığın sürmesi halinde ise greve daha fazla çalışanın dahil olacağı belirtiliyor.

 Y.ÖZGÜR POLİTİKA/STUTTGART