Home , Haberler , KDP-PKK Çatışması

KDP-PKK Çatışması

HABER MERKEZİ| 12.11.2020 |Son günlerde Irak Kürdistan’ında yaşanan olaylar savaşın bu cephede yoğunlaşacağını gösteriyor. Faşist TC’nin Aralık 2017’de başlattığı Irak Kürdistan’ında bulunan Medya Savunma Alanlarını işgal saldırısı, Heftanin’de devam edip Metina için hazırlıkları sürerken KDP’nin de koordineli olarak hazırlık yaptığı anlaşılıyor.

 

Gare’yi Kuşatma Hamlesi

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre; Barzani’ye bağlı olan ve ‚özel kuvvetler‘ olarak bilenen Leşkerê Gulan güçleri, 14 Ekim’den itibaren Spilka köyü mıntıkasından Barzan mıntıkasına kadar olan bölgeye yerleşmeye başladı. Bu bölgede bulunan Xalan köyü köprüsü ve diğer geçiş bölgeleri tutuldu. 23 Ekim’de ise Akrê’ye bağlı Dînartê kasabasına sevkiyat başladı.

KDP’nin Zînê Wêrte’yi tutması ile başlayan; ardından Heftanîn, Xinêre, Goşîne ve Helgûrt alanlarına güç yığması, 25 Ekim 2020 tarihinde Gare’yi kuşatmaya alması ciddi bir savaş hazırlığı anlamına geliyor.

 

Karayılan’dan Açıklama

Murat Karayılan geçen hafta bu saldırılara dair yaptığı açıklamada; “Kendilerini savaşa hazırlayan bir pozisyondadırlar. Nerede bir noktamız varsa oraya bir güç yerleştirmek istiyorlar. Güçlerimiz arasındaki yolları kapatmak amacıyla karakol kurmak istiyorlar.‘‘dedi

 

Barzani’ye Tehdit

Karayılan; ‘‘Yaşanan bu gelişmelerden Kek Mesud haberdar mıdır, değil midir? Görüşlerini öğrenmek istiyoruz. Bu konuya el koymasını ve bu sorunları diyalog yolu ile çözmek istiyoruz. Ben şahsen fedailere, Kürtleri hedeflemeleri talimatını vermek istemiyorum. Ne ben ne de hareketimiz bunu istiyor. Biz karşımızdakilerin de bunu anlamasını istiyoruz. Lütfen! Biz düşmana karşı her gün savaşıyoruz ve savaştan korkmuyoruz. Fakat Kürtler arası bir savaşı geliştirmek istemiyoruz.”dedi.

 

Barzani;  Yanlış Anlaşıldık

Bu açıklamalara bir kaç gün sonra Mesut Barzani yanıt verdi; “Kürtlerin Kürtlere karşı savaşını haram kıldığımız, tavrımız şehir ve kasabaların asayiş, istikrar ve huzurunu bozarak suistimal edilerek yanlış yorumlanıyor, bu yaklaşımlara sessiz kalmamız beklenemez. IŞİD’in korkunç saldırılarına karşı kahraman peşmergeler savaş cephesinde savaşarak birçok bölgeyi teröristlerden temizledi. Ne yazık ki Kürdistan Bölgesi’nin bu kazanımları destekleneceğine PKK boşaltılan yerleri ve bazı bölgeleri işgal etti.“

Mesut Barzani bu açıklama ile  Murat Karayılan’ın “Türk devletinin işgaline karşı, Kürt partilerinin birlikte hareket etme” çağrısını tanımadığı anlamına geliyor. Barzani’nin bu açıklaması aynı zamanda, daha önce yaptığı „Ben sağ oldukça Kürtler arası savaşa izin vermeyeceğim“ söylemini boşa çıkartmış oluyor.

 

Irak Parlamentosu Kınadı

Öte yandan Irak Parlamentosu Başkanlık Divanı, KDP’nin PKK kontrolundaki sahaya saldırılarına karşılık vermesine tepki göstererek;“Irak’ın egemenliğine yönelik bir saldırı” şeklinde değerlendirerek bu tür saldırıları önlemek için Bağdat hükümetinin Kürdistan Bölgesi ile koordinasyon halinde olmasını istedi.

 

HPG’den açıklama

PKK’nin askeri kanadı Halk Savunma Güçleri (HPG), Çemanke kasabası kırsalında Peşmere Güçlerine yönelik saldırıya ilişkin yapılan açıklamada, “Bugün saat 11:00 sıralarında KDP üçleri Çemankê nahiyesinden Garê alanına dönük bir operasyon başlatmıştır. Uyarılarımıza rağmen zırhlı araçlarla Bebadê köyü civarındaki kampımızın içine girmeye çalışmışlardır. Güçlerimiz bu saldırı girişimine rağmen çatışmamıştır ve silah kullanmamıştır.

Ancak yapılan uyarılardan sonra kampımızın içine doğru ilerlemeye devam eden zırhlı Hammer’lara uyarı amaçlı müdahale edilmiştir. Burada bulunan 2 mayın bu Hammer’larda patlatılarak daha fazla ilerlemeleri engellenmek istenmiştir.”

 

KDP’nin güç yığınağı sürüyor

KDP güçleri PKK kontrolündeki Nehlê Ovası’nda bulunan köylerin muhtarları ile ilişki kurarak, bölgede bulunan tüm çobanlara ajanlık teklif ettiği, hayvanlarını otlatmaya götürdüklerinde tespit ettikleri gerilla noktalarını kendilerine bildimelerini istediği öğrenildi.

Yerel kaynaklardan KDP askeri güçlerinin, Dinartê’ye bağlı Sorçiyan alanında bulunan noktalara takviye güç gönderdiği ve yeni noktalar oluşturmaya çalıştığı da öğrenildi. KDP aynı bölgede keşif uçakları ile gerilla alanlarını tespit etmeye de çalışıyor. Rojnews’in haberine göre, KDP silahlı güçlerini Ranya ve Rewandûz arasındaki bir bölgeye göndererek askeri bir üs kurmaya çalışıyor. KDP’ye bağlı silahlı güçler, Rewanduz’un doğusuna bakan Simorê ve Tuşreke tepesinde askeri bir üs inşa etme faaliyetlerine başladı.

Aynı zamanda 30-31 Ekim’de de KDP Zêrvanî ve “Roj“ adlı kendisine bağlı güçleri Bexme, Henare ve Elî Begê Vadisi’ne yakın Xelan’a göndermişti. Edinilen bilgilere göre, KDP, daha büyük bir gücü Korek ve Gors dağlarına yerleştirme hazırlığını yapıyor.