Home , Avrupa , Frankfurt’ta Taksim’le Dayanışma Eylemleri

Frankfurt’ta Taksim’le Dayanışma Eylemleri

SAM_0053FRANKFURT | 24 – 06 – 2013 |  Taksim‘deki olaylarla başlayıp tüm Türkiye’ye yayılan direniş üçüncü haftasını geride bırakmasına rağmen Türkiye değişik eylemlerle direnişe devam ediyor.Direnişle dayanışma amacıyla Frankfurt’un kalabalık caddesi  Zeil’de çadır kurularak direnişin Frankfurt’taki sesi ve kulağı olmaya devam edildi.

Direniş çadırında kadın örgütleri önplandaydı

Kadının görünmez emeğine yönelik başlatılan kampanyanın bir parçası olan info-standlarının açılması etkinliğini, özgünlüğünden dolayı Taksim ve diğer illerdeki direnişle dayanışma çadırı etkinliğine çevirdik. Taksim-Frankurt Dayanışma İnsiyatifi içerisinde yer alan Yeni Kadın ve Avrupa Demokratik Kadın Hareketi öncülüğünde örgütlenen çadır eylemi, platform bileşenlerinin de katılımıyla, Salı günü saat 15.00’te başlayıp 21.oo’e kadar devam etti.  ‘’Emeğime, Kimliğime, Bedenime Dokunma’’ ortak pankart, değişik talep ve sloganların yazıldığı dövizlerle, polis şiddetine maruz kalan kadınların resimleriyle  gökkuşağı misali rengarenk donatılan çadıra ilgi, gündem Taksim ve Türkiye genelindeki direniş olunca oldukça yüksekti.

 Çok çeşitli bildiri, dergi ve kadına yönelik şiddete karşı broşürlerin de olduğu standta, Frankfurt Dayanışma İnsiyatifinin başta devlet terörünün kınandığı ve Taksim Dayanışmasının taleplerinin de yer aldığu imza metni imzaya açıldı. YENİ KADIN korosunun söylediği marşlar ve çapulcu türküler kitlenin ilgisini çekerken, sık sık ‘Her yer Taksim, Her yer direniş’, ’Faşizme Karşı Omuz Omuza’ vb sloganlar da kitlenin coşkulu katılımıyla atıldı. Direnişle ilgili mikrofanla konuşmalar yapıldı. Daha sonra Yeni Kadın korosu müzik eşliğinde  türküler ve marşlar söyledi. Bu bölümde çadır eylemi çok büyük bir ilgi yarattı ve çadırın etrafında insanlar toplanmaya başladı.

Türkü ve şarkılar söylenirken aralarda Frankfurt Dayanışma İnsiyatifinin ile Yeni Kadın ve Avrupa Demokratik Kadın Hareketi (ADKH)’nin ortak hazırlamış olduğu ortak bildiriler okundu. Okunan bildirilerde, direnişlerde kadınların rolüne dikkat çekildi ve kadınların sokaklarda, barikatlarda,isyanda oldukları ve olmaya devam edecekleri belirtildi. Erkek egemen sisteme karşı kadınların geceleri de,meydanları da,Taksim’i de terketmeyeceklerine ve her yerde direnişin içinde ön planda olacaklarına, AKP hükümeti döneminde kadın cinayetlerinin çok fazla artmış olduğuna ve cinsiyetçi politikalara karşı mücadeleye devam edeceklerine vurgu yapıldı.

 Almanya’dan Türkiyeye giden Die Linke heyetinin içinde yer alan bir temsilci, direnişin sıcaklığıyla bir konuşma yaparak, gözlemlerini aktardı. Konuşmasında Türkiye’de tam anlamıyla bir devlet terörü yaşandığını söyledi. Böylesine bir direnişi daha önce hiç görmediğini söyleyen temsilci, direnişçilerin moral ve motivasyonunun çok yüksek olduğunu söyledi ve bunun haklı ve meşru bir direniş olduğunu ekledi ve bütün direnişçilerin ortak olarak ‘Bu daha başlangıç, mücadeleye devam’ sloganını haykırdığını belirtti ve konuşmasını ‘Her yer Taksim,her yer direniş’ sloganını kitleyle birlikte atarak bitirdi.

Konuşmanın ardından tekrar türkü ve marşlar söylendi. Saat 20.00’de, Taksim’de ortaya çıkan bir eylem biçimi olarak kadınların ağırlıkta olduğu ‘Duran insanlar’ eylemiyle dayanışma adına 5 dakikalık ‘Duran insanlar’eylemi yapıldı. Oldukça ilgi çeken bu bölümün ardından ertesi günlerde yapılacak etkinliklerin duyurusu  yapılarak ve çadırın Cuma gününe kadar yine aynı yerde açılmaya devam edeceğini ve tüm duyarlı kişi ve kurumların katılması talebi iletilerek, direnişçilerle dayanışma içinde olunması istendi. Salı günü  çadır etkinliğine damgasını vuran gerek çadırı sahiplenme, gerek kamuoyunla iletişimde ve gerekse de kamuoyundan dayanışmacılar olarak kadınlardı ve özellikle de genç kadınlardı. Bu eylem bir anlamda Frankfurt’un çapulcu kadınlarından, direnişteki tüm çapulculara selam ve dayanışma gönderilen bir kadın dayanışması eylemi oldu da denilebilir.

   Taksim Direnişiyle Dayanışma Eylemleri Devam Ediyor

Demokratik Güç Birliği  tarafından 19 Haziran Çarşamba günü Frankfurt Havaalanında bir eylem düzenlendi. Saat 15:00´de Türk Hava Yolları önünde toplanan yaklaşık 20 kişi 2 saat boyunca İstanbul´a gidecek olan yolculara bildiri ve gaz maskesi dağıttı. Daha sonra yapılan durma eyleminin ardından Frankfurt şehir merkezinde kurulan çadıra geçildi. Kitlenin yoğun ilgisinin olduğu çadır eylemi söylenen şarkılar ve durma eyleminin ardından son buldu.

Yapılan bu eylemin ardından aynı günün akşamı kadınlardan dayanışma çadırı eylemine devam edildi. Çadır eylemi ilk günkü coşkuyla devam etti. Kadın korosu şarkılarını, türkülerini coşkuyla seslendirdi. Aynı ilk günkü çadır eyleminde olduğu gibi Duran Adam eylemi gerçekleştirildi.

Çadır eylemi ertesi gün de aynı coşkuyla gerçekleştirildi. 3. Gün de çadır eylemine olan ilgi azımsanmayacak düzeydeydi. Yeni Kadın koroso şarkılaını ve türkülerini seslendirmeye devam etti. Çadır eyleminin son günü olan bugün de oldukça coşkuluydu. Duran Adam eyleminin de yapıldığı bu son gün sloganlarla birlikte sonlandırıldı