Home , Avrupa , İtalyan halkının yüzde 95’inden fazlası Berlusconi yasalarına hayır dedi

İtalyan halkının yüzde 95’inden fazlası Berlusconi yasalarına hayır dedi

MİLAN | 14 – 06 – 2011 | İtalya’da yapılan bir referandumda, İtalyan halkı nükleer enerji üretimine, su sektöründe özelleştirilmeye ve başbakanın kısmi dokunulmazlığına karşı hayır oyu kullandı. Başbakanlığına tepkilerin arttığı ve popülaritesinin azaldığı bir dönemde referandum sonuçları Berlusconi hükümeti için ağır bir darbe oldu.

Pazartesi günü netleşen referandum sonuçlarından oylamaya sunulan toplam 4 yasanın her birisi en az halkın yüzde 95’i tarafından ret edildi. Referandumun geçerli olması için yüzde 51 katılım oranı gerekirken, halkın yüzde 57’si referanduma katılım sağladı. İtalya’da 1995 yılından bugüne ilk defa referanduma katılım oranı, genel seçimlere katılım oranı düzeyinde olduğu belirtiliyor.

Hükümet, nükleer enerji üretimine başlanması konusundaki yasayı referandum’dan çıkarmak için başvuruda bulunsa da, Yüksek Mahkeme, toplanan 750 bin imza ile bu başvuruyu ret etmişti.

Berlusconi’nin Mayıs ayı sonunda yapılan yerel seçimlerde, 20 yıldır muhafazakarların elinde olan Milano ve Napoli kentleri kaybetmiş ve büyük darbe almıştı. Referandum ile birlikte kısa sürede ikinci darbeyi de almış oldu.