Anasayfa , Avrupa , İsviçre’de Sendikalardan “Daha fazla Ücret, Saygı ve Dayanışma” eylemi

İsviçre’de Sendikalardan “Daha fazla Ücret, Saygı ve Dayanışma” eylemi

İSVİÇRE |29.10.2021| Covid 19 pandemi sürecinde yoksulluk hızla yükselişe geçmiş; milyonerlerin sayısı artmıştır. Milyonerlerin toplam serveti 80 trilyon dolarla rekor seviyeye ulaşmıştır. Kapitalizmin sağlık, sosyal devlet, istihdam politikalarının çöküşü gözlemlenirken ,zenginler bu süreci fırsata çevirmiştir. 2020 yılında pandemi sürecinde süper zenginlerin sayısı yüzde 9 oranında artmıştır ve sınıfsal eşitsizlikleri derinleştirmiştir. Pandemi süreci en çok işçileri, özelliklede kadın işçileri, düşük  gelirlileri, geliri olmayanları, küçük esnafı etkilemiştir. Büyük sermaye grupları ise salgını fırsata çevirmiştir. Pandemi sürecinde işçi sağlığı ve güvenliği konusundaki yasaların işçiler aleyhine olduğu, yasal boşlukların işverenler tarafından kullanıldığı görülmüştür.

Yine bu süreçte inşaat, ticaret sanayi, bakım, sağlık ve temizlik alanında çalışanlar zor şartlarda çalışmaya devam etmek zorunda kalmış, birçok kişi düşük ücretlerle kısa süreli çalışmaya zorlanmış ;birçok kişi işini kaybetmiştir. Covid 19 krizi, toplumun bakım, satış, lojistik veya temizlik gibi düşük ücretli meslek gruplarının öneminide göstermiştir. Çevrimiçi ticarette, ilaç endüstrisinde ve lojistikte şirketler krizden faydalanırken, inşaat sektörü satışlarını arttırmıştır. İsviçreli şirketler geçen yıl hissedarlarına 42 milyarlık ödeme yapmıştır. Buradan ücret artışları ve adil çalışma koşulları için gereken paranın kar olarak büyük şirketler tarafından emildiğini görebiliriz.

İsviçre’de, pandemi sürecinde inşaat, ticaret ve sanayi gibi temel sektörlerde çalışan emekçiler 30 Ekim 2021 tarihinde özellikle pandemi sürecindeki çabalarının taktir edilmesi için Cenevre, Bern, Olten, Zürich ve Bellinzona’da, daha fazla ücret, saygı ve dayanışma eylemi yapacaklar.

Ekonomiyi ayakta tutan ve önemli hizmetler sunan işçilerin taleplerini alanlara taşıyacaklar.

Talepler;

  • Daha fazla ücret, en az 4000 Frank +13.aylık, herkes için ücret artışı
  • Genel olarak bağlayıcı toplu iş sözleşmelerinin yürürlüğe girmesi
  • satış ve bakımda çalışan kadınlara daha fazla saygı.
  • İnşaat ve ticarette güvenli işlerin yansıra temiz ve iyi organize edilmiş şantiyeler.
  • Güvenilir görev planlaması ile stres azaltma, çağrı üzerine çalışmalara son verilmesi, çalışma sürelerinin kısaltılması.
  • Kadınlarda 65 yaş emekliliğin olmaması.
  • Aynı gün aynı saatte düzenlenen eylemlere gidiş ücretleri sendikalar tarafından karşılanacaktır.

Eylem yer ve saatler

 

Cenevre:             13.00 Place de vingt

Bern:                    13.30 Schutzenmatte

Olten:                   13.30 Bifangstrasse

Zürih:                    13.30 Helvetiaplatz

Bellinzona:         13.30 Piazzala stazione