Anasayfa , Avrupa , Köln’de İbrahim Kaypakkaya şahsında devrim şehitleri anıldı

Köln’de İbrahim Kaypakkaya şahsında devrim şehitleri anıldı

KÖLN | 21 – 05 – 2011 | Köln Müheim’de 21 Mayıs günü İbrahim Kaypakkaya şahsında devrim şehitleri anması yapıldı. Sempozyum ve kültürel bölümden oluşan anmaya Grup Munzur, Emekçi ve Haluk Gerger gibi isimler de katıldı.

1500’e yakın kişinin katıldığı anma saat 15.30’de açılış ve saygı duruşu ile başladı. Devrim şehitlerinin isimlerinin anılmasıyla salonda ‘Devrim Şehitleri Ölümsüzdür’, ‘Önderimiz İbrahim, İbrahim Kaypakkaya’, ‘Yaşasın Partimiz MKP’ sloganları atıldı. Saygı duruşundan sonra ise Emekçi sahne alarak, kitlelerle birlikte türkü ve marşlarını söyledi. Ardından da sinevizyon gösterimi yapıldı.

İbrahim Kaypakkaya şahsında Parti ve Devrim şehitleri Anıyoruz başlığıyla gerçekleştirilen anmada çeşitli yazar ve aydınlarla bir de sempozyum gerçekleşti. Sempozyuma konuşmacı olarak gazeteci yazar Haluk Gerger, yazar, avukat ve eski milletvekili Mahmut Alınak, profesör doktor Yüksel Akkaya ve Sınıf Teorisi temsilcisi konuşmacı olarak katıldılar.

İlk konuşmacı olan Haluk Gerger, Kuzey Afrika ülkelerindeki isyan ve sonrası restorasyonu değerendirerek, isyanlar sonrasında umutsuzluğa kapılmanın doğru olmadığını söyledi. Restorasyon sürecinde sonra bazı reformların olacağını, yine egemenlerin sisteminin iktidara geleceğini ama mücadeleyi daha ileriye taşımanın gerektiğinin altını çizdi. Gerger, ‘Dolayısıyla da aslında bütün bu isyanların bütün kayıplara rağmen, geri çekilmelere rağmen, emperyalist müdahelelere rağmen en büyük kazancı budur. Ve artık zalimlerle halk arasındaki, mazlumlar arasındaki psikolojik denge değişmiştir. Bu yeni psikolojik dengeler, halkın isyanı, derinleşerek, umuyoruz ki devam edecektir.’ dedi.

İkinci olarak söz alan Mahmut Alınak, T.C devletinin açılım politikalarının Kürt siyaseti tarafından zamanında kavranamadığını belirterek, Kürt devrimcilerinin ve Türk devrimcilerinin birleşerek, mücadeleye geliştirmeleriyle ancak Kürt sorununun çözülebileceğini kaydetti.

Yüksel Akkaya ise konuşmasına iyimser olmadığını söylerek başladı. Akkaya, 1940’lı yıllardan sonra gelişen işçi hareketini ele alarak, 80 darbesi sonrasında işçi sınıfı mücadelesinde ciddi gerilemeler olduğunu kaydetti. Günümüzde ise sendikaların grevleri dahi kendi amaçları için, kar yapabilecek şekilde düzenlediklerini belirten Akkaya, karar altına alınan grevlerin sadece üçte birinin gerçekleştiğini, çoğunun ise sendika engeline takıldığına değindi.

Yine Sınıf Teorisi temsilcisi, Dersim’de şehit düşen 5 TKP/ML TİKKO gerillasının yanısıra, Haki Karer’leri, Mazlum Doğanları ve İbrahim Kaypakkaya şahsında tüm devrim şehitlerini selamlayarak başladı. 70’lerde, Kemalizm ve Ulusal sorun konularında en berrak ve doğru fikirlerin Kaypakkaya tarafından ortaya konulduğunu söyleyen temsilci, ‘özellikle Kemalizm konusunda Kaypakkaya sadece Türkiye’de değil, evrende  tektir’ dedi. Temsilci aynı zamanda birlik yapmanın, birleştmenin önemi üzerine konuştu.

Kültürel bölümde Hasan Yükselir ve Grup Munzur’un söylediği marş ve türkülerden sonra anma sloganlarla sonlandırıldı.