Anasayfa , Avrupa , İsviçre’de AKP-MHP-MİT provokasyonuna geçit verilmedi

İsviçre’de AKP-MHP-MİT provokasyonuna geçit verilmedi

İsviçre Demokratik Güç Birliği’nin (İDGB) çağrısıyla yüzlerce Türkiyeli, Kürdistanlı ve İsviçre demokrasi savunucusu AKP-MHP iktidarı ve Türk devletinin faşizan politikalarını İsviçre’ye ve Avrupa’ya taşıma giriçimine karşı Zürich’te bir araya geldi.

Geçtiğimiz ay Türkiye’nin İsviçre Büyükelçiliği ve Konsolosluklarının desteğiyle 10-11 Temmuz 2020 tarihinde Zürich Gölü etrafında 100 kilometrelik bir “demokrasi yürüyüşü” yapacaklarını duyurmuştu. Haberin duyulmasıyla harekete geçen demokrasi güçleri AKP-MHP-MİT eliyle organize edilmek istenen bu provakatif yürüyüşe karşı İsviçre kamuoyunu ve siyasi otoriteleri uyararak bu provokasyona izin verilmemesi çalışmalar yürüttü.

Bir yandan Federal parlamento ve Zürich parlamentosunda görüşmeler yapılarak AKP-MHP-MİT eliyle organize edilmek istenen “demokrasi yürüyüşü”nün gerçek yüzü ve niyeti teşhir edilirken, diğer yandan İsviçre’nin anti-faşist güçleri bu konuda bilgilendirerek yürüyüşe izin verilmesi durumunda fiili engelleme için hazırlık organize edildi.

Avrupa Demokratik Güç Birliğ’nin de daha önce dikkat çektiği üzere, Avusturya’nın Viyana kentinde yaşanan faşist saldırıyla AKP-MHP-MİT provakasyon hamlesinin sadece İsviçre’de değil Avrupa çapında olduğu da ortaya çıkmıştı. İDGB’nin tehlikeyi görerek yürüttüğü önleyici mücadele karşılık buldu ve İsviçre devleti provakasyona izin vermedi.

Buna rağmen AKP-MHP-MİT’in organize ettiği Osmanlı Ocakları, Grün Wolve (Yeşil Kurtlar) gibi faşist organizasyonların fiili eylemler yapabileceği duyumuna karşı Zürich’te bir Demo organize edildi. Bu yürüyüşte hem faşizme geçit verilmeyeceği ortaya kondu hem de Türk devletinin sınır içi ve sınır dışında Kürt coğrafyasına dönük saldırıları protesto edildi.

İsviçerli Antifa grupların da yürüyüşün bir bölümünden itibaren güçlü bir katılım göstermesi her iki tarafta büyük coşku yarattı.