Home , Avrupa , 'Çizmeli Kedi' çocuk tiyatrosu Viyanada beğeni ile izlendi

'Çizmeli Kedi' çocuk tiyatrosu Viyanada beğeni ile izlendi

VİYANA | 27 – 03 – 2011 | ATİGF derneklerinden biri olan  VTİD insiyatifinde  çocuklar için ilk defa ’’Çizgi Tiyatro’’ gösterimi gerçekleştirildi.

İstanbul’da sanat çalışmalarını sürdüren ’’Çizgi  Tiyatro’’ ilk defa Viyanada ’’Çizmeli Kedi’’ adlı oyunuyla  seyircileri ile buluştu. Oyun 15-16 ve 17.01.2011 tarihleri arasında dört seans olarak gerçekleşti. Her türlü organizesi  VTİD  tarafından üstlenilen oyun ATİGF  Etkinlik Salonu ve Jugendzentrum  Ottakring salonunda  oynandı.

VTİD Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şöyle deniliyor: ’’Bilindiği üzere, bu güne kadar bir çok etkinlikler yanında değişik tiyatro gurupların  çeşitli oyunlar sergilenmesi organizelerini üstlendik. Çocuk tiyatrosunu kendi içimizde tartıştığımızda sonucun tüm ayrıntılarıya nasıl olacağını görmemiz mümkün değildi. Fakat genel kanı olumlu eleştiriler alacağımız yönündeydi. Ki gerçektende öyle oldu. Bizler açısından bu ilk tecrübeydi. Oyunun dahi nasıl oynandığını sadece verilen bilgilerden yola çıkarak kafamızda bir resim şekillendirebilmiştik. Yani bunu dahi tefarrutıyla bilmiyorduk. Bunlardan kaynaklı gerek üyelerimiz gerekse bizler işe teredütlerle başladık. Anlaşılacağı üzere çalışmanın daha başında bir çok eksilerle işe koyulduk. Fakat gelinen aşamada ne kadar isabetli bir seçim yapmış olduğumuzu gördük. Bir çok değişik insanlarla tanıştık, olumlu eleştiriler aldık ve gayet memmun kaldıklarını, bundan sonra bu gibi etkinliklerin daha sık yapılması önerisinde bulundular.

Burdan iki sonuç çıkarmak durumundayız; yeni çalışma alanlarına yönelmek, değişik insanlarla tanışmak, ‘çocuklarımız geleceğimizdir’ diyorsak, ki öyledir, geleceğe yatırım olarak, onlar için de iyi şeyler yapmak.’’

 

Oyun hakkında ise açıklama şöyle devam ediyor; ’’ Burhan Gür tarafından uyarlanan ve yönetilen, ’Çizmeli Kedi’ adlı çocuk oyunu Charles  Perrault’un  ünlü hikayesinden esinlenerek çizgi kukla tekniğine uygun olarak yeniden yazılarak oynanan bir oyun. Oyunda değirmenci babasından kendisine sadece bir kedi miras kalan  Günter’in bu ilginç ve sıra dışı kedi sayesinde değişen hayatı anlatılıyor. Değirmenci baba yoksul biri ve üç erkek çocugu vardır. Çocuklarına miras bırakacak sadece bir ev, bir değirmen ve bir de kedisi vardır. Günter, babasının kardeşlerine değirmeni ve evi bırakmasına çok üzülmüştür. Ancak daha sonra ‘Çizmeli Kedi’ nin yetenekleri sayesinde değişen hayatının olumlu gidişatı onu pek sevindirmiştir. O güne kadar bir çok kılık değiştiren canavar, tüm çevreye korkular salar ve tehdit ederek kraldan rüşvetler alır. Zaman gelir alınan rüşvetler yeterli gelmez. Canavar artık tüm krallığı tehdit eder ve  kraldan kızını kendisine vermesini söyler. Kralın bu çaresiz durumunu gören  sıra dışı ‘Çizmeli Kedi’  efendisi Günter için bir fırsata dönüştürür. Hikaye; canavarın ‘Çizmeli Kedi’ tarafından yok edilmesini, efendisi Günter’in kralın kızıyla evlenmesini, böylece mutlu bir sonla perdesini kapatır.

Oyun, canlı bir çizgi film tadında seyirci karşısına çıkıyor. Tamamen karanlık bir salonda Black Light  (mor ışık) denen bir teknik kullanılarak bir çizgi film etkisi yaratılıyor. Dev kuklaları oynatan kukla oynatıcıları oyun boyunca hiç gözükmüyorlar.’’

 

Karanlık ve güzel bir ortamda oynanan oyun, seyircilerini gayet memmun etmiş  oluşu, geleceğin genç ve sahiplerinin  yüzlerinden okunuyordu. Dünyayı yaşana bilir hale getirme çalışma ve çabalarımızın,   tüm çocuklar  için de olduğunu düşündüğümüzde yapılan  bu faaliyetin ve harcanan emeğin güzelliğini daha iyi anlarız.