Home , Dünya , 'İsrail 2006'da bozulan imajını geri kazanma derdinde'

'İsrail 2006'da bozulan imajını geri kazanma derdinde'

khaledhroubGAZZE | 06 – 01 – 2008 | El Cezire televizyonuna verdiği röportajda Hamas hakkında birçok araştırması olan Halit Hroub Hamas’ın İsrail saldırılarından çok etkilenmeyeceğini açıkladı. 2 Hamas liderinin öldürülmesinin de fazla birşey değiştirmeyeceğini söyleyen Hroub, ayrıca İsrail imaj düzeltme derdinde olduğundan Gazze’ye saldırdığını savundu.

Solundoğuşu.net tarafından türkçe çevrilen röportajın devamı ise şöyle:

El Cezire: İsrail hava saldırılarında iki önemli Hamas lideri öldürüldü. Bu örgütün liderliğini nasıl etkileyecektir?

Halit Hroub: Hamas liderleri İsrail saldırılarından gizlenmeye ve kaçmaya çok alışkınlar. Bunun Hamas’ı çok etkileyeceğini sanmıyorum.

İsrail, Şeyh Ahmet Yasin gibi çok üst düzeydeki bir Hamas liderine süikast yapmakta başarılı oldu. Bu kişi Hamas’ın kurucusu ve ruhani lideriydi ama daha sonra onun yerini Gazze Şeridi’ndeki ana figür olan Abdül Aziz El-Rantissi aldı.

Ve Hamas hala yükselmeye devam etti, seçimleri kazanmayı başardı. Dolayısıyla Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki iki üç ya da daha fazla liderinin öldürülmesiyle güçsüzleşeceğini düşünmüyorum.

EC: Hamas’ın bir örgüt olmanın ötesinde, Gazze’deki Filistinlilerin zihnine kazınmış bir ideoloji olduğunu göz önünde tutarsak örgütün liderliği nasıl işliyor?

HH: Hamas’ın gücü Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki çok geniş toplumsal ve siyasi tabana dayanıyor. Yani burada liderlik buz dağının tepesi. Hamas’ın önderliği Gazze Şeridi, Batı Şeria, İsrail hapishaneleri ve Filistin dışındaki bölgelere dağıtılarak merkezsizleştirilmiş durumda. Gücün böyle merkezsizleştirilmesi tüm hareketi güçlü kılıyor. Yalnızca önderliği tek bir alana sıkıştırmamak konusunda değil, tam da bu yapı sayesinde üçüncü ikinci kademelerden örgütün en tepesine kadro yetiştirebiliyorlar.

EC: Hamas’ın İsrail’le yarışmasına izin veren askeri kaynakları yok. Eğer kara saldırısı başlarsa, sizce Hamas nasıl tepki verecek?

HH: İsrail işgali adına stratejik olarak konuşacak olursam herhangi bir başarı görmüyorum. Bunun nedeni İsrail’in temel amacı olarak Hamas’ın silahsızlandırılması ve Gazze Şeridi’nden ateşlenen roketlere bir son verilmesini göstermesidir. Bu işgal bir ay bile sürse, Gazze şeridinden atılacak tek bir roket İsrail’in stratejik olarak başarısız olduğuna işaret edecektir.

Gazze Şeridi’nde bir kara hareketi başlarsa, bu tüm İsrail stratejisini daha da zora sokar. Herkes Hamas’ın Gazze Şeridi’nde çok iyi bir ağ kurduğunu biliyor. Bir tünel ağları var, çok iyi saklanıyorlar. Belki de işin bir noktasında bir saldırıyı arzuluyor bile olabilirler, çünkü böylece güçlü savunma saldırıları yapabilirler.

EC: Hamas 2006 yazında Lübnan’da Hizbullah’ın İsrail ile olan savaşından bir şeyler öğrenmiş olabilir mi?

HH: Bu çok rahatlıkla söylenebilir. Herşeyden evvel, Gazze Şeridi’ndeki bu tünel stratejisi, ikinci olarak da slogan ve retorik konusunda çok şey öğrendiler. İsrail tarafı Hamas’ın Gazze Şeridi’nde pek çok öngörülemeyen yeteneği olduğunu biliyor bu nedenle de işgal konusunda isteksizdiler.

EC: Savaş Hamas’ın arkasındaki desteği canlandıracak mı?

HH: Bana kalırsa buradan zaferle ayrılan Hamas olacak çünkü onu Gazze Şeridi’nden söküp atmak imkansız. Bu hareketi Gazze Şeridi’nde bitirmenin bir yolu yok. Bitirilse bile daha radikal bir Filistin örgütü gelir, Hamas’ın küllerinden El-Kaide gibi bir örgüt doğar. Siyaseten konuşacak olursam, Hamas gitgide popülerlik kazanıyor, yalnızca Filistinliler arasında değil, Arap ve Müslüman dünyada da. İsrail’le yüzleşebilecek tek parti olarak görülüyorlar.

İsrail’in Gazze Şeridi’nden istediği şey, temelde Batı Şeria’da gerçekleştirdiklerine benzer temiz ve sessiz bir temizlik. Batı Şeria’da İsrail’e hiç roket atılmadı ancak Filistinliler öldürülmeye, tutuklanmaya devam etti. Evleri her gün her hafta yıkılmaya devam etti. Batı Şeria’da bunlar olurken ses çıkmıyordu. Sesini çıkaran, direnen Hamas oldu.

Dolayısıyla bu bir imaj savaşı. 2006 yazında İsrail’in imajı bozulmuştu, şimdi onu geri kazanmaya çalışıyor.