Home , Haberler , İklim Aktivistleri Liman Yolunu Trafiğe Kapattı!

İklim Aktivistleri Liman Yolunu Trafiğe Kapattı!

HABER MERKEZİ |24.09.2021| 40’tan fazla iklim aktivist’i, yakıt yoksulluğuyla mücadele ve karbon emisyon salınımını azaltma kampanyasının bir parçası olarak İngiltere’nin en işlek limanı olan Dover çevresindeki yolları trafiğe kapattı.

Insulate Britain grubundan kampanyacılar, cuma günü saat 8.15 civarında, Kent’teki A20 anayolunu trafiğe engelledi.

2030 yılına kadar Birleşik Krallık’taki tüm konutların tamamen yalıtılmasını talep eden protestolar, aktivistlerin son 10 gün içinde M25’in bölümlerini defalarca engellemesiyle trafikte büyük aksamalar yarattı.

İklim aktivistlerin, Politikacılar tarafından bencil ve tehlikeli olarak kınandılar ve birçok sürücünün öfkeli tepkisini çektiler.

Bu hafta hükümet, grubun önceki protestolarına sahne olan M25 otobanının trafiğe kapatmasından ötürü bu tür eylemlerin yasaklanması için yüksek mahkemeye başvurdu. Tedbiri çiğneyenleri, en fazla iki yıl olmak üzere hapis cezasına veya sınırsız para cezasına çarptırılması önerildi.

Ancak protestocuların sözcüsü, tedbirin Dover’deki protestolar için geçerli olmadığını söyledi.

Grup yaptığı açıklamada şunları ekledi: “Sebep olduğumuz aksama için özür dileriz. Yalıtım konusunu gündemde tutmanın ve kötü yalıtılmış evlerin binlerce insan için ne kadar kötü sağlığa, sefalete ve erken ölüme neden olduğuna dikkat çekmenin tek yolu bu gibi görünüyor.

Ülkede yaşayan yoksul aileleri ve yaşlıları yüzüstü bırakıyoruz ve NHS’ye çok büyük bir yük getiriyoruz.

Grubun daha önceki protestolarında, aktivistlerin M25’in etrafındaki kilit kavşaklarda yola yapışıp uzun kuyruklara neden olduğu görüldü. 300’den fazla tutuklama var.

Kıdemli Muhafazakâr politikacılar, kendilerini ve halkı tehlikeye attıklarını söyleyerek grubu eleştirdiler. Ulaştırma sekreteri Grant Shapps, „Bir otoyolu işgal etmek pervasızlıktır ve insan hayatını riske atıyor“ dedi.

Aktivistler, karbon emisyonları, yakıt yoksulluğu ve halk sağlığı ile mücadele etmede İngiltere’nin Avrupa’nın en kötülerinden biri olarak derecelendirilen yoksul konut stokunu iyileştirmeye yönelik acil ihtiyacın altını çizdiklerini söyledikleri kampanyalarına devam etme sözü verdiler.

Grubun bir sözcüsü şunları söyledi: „Yalıtımsız evlerimizi yalıtmak, karbon emisyonlarını azaltmanın en az maliyetli yollarından biridir ve yakıt yoksulluğunu azaltmak, istihdam yaratmak, NHS üzerindeki yükü azaltmak gibi ek faydaları da var. Bunu bilmemek için ahmak olmak gerekiyor. Boris’in bir an önce işe koyulması gerekiyor.“

Kaynak: www.theguardian.com