Home , Avrupa , Alman Polisi Tarafından Öldürülen Christy Anıldı

Alman Polisi Tarafından Öldürülen Christy Anıldı

FRANKFURT | 20 – 06 – 2011 | İş ve İşçi Bulma kurumunda (Jobcenter) 19 Mayıs günü alman polisi tarafından öldürülen Christy Schwundeck için bir anma yürüyüşü gerçekleştirildi. Aralarında YDG aktivistlerininde bulunduğu 350 dolayından yerli ve göçmen olayın aydınlatılması talebini haykırdı.

Şehir merkezinde yapılan ve iki saat süren protesto etkinliğinde onlarca insan, Alman polisi tarafından katledilen göçmenlerin posterlerini taşıdılar ve almanca ‘warum?’ (Neden?) sloganını haykırdılar.

Bir Ay Önce Katledilmişti

İşsizlik başvurusunda bulunan Nijerya kökenli Christy Schwundeck, başvurusuna rağmen sosyal yardımın aksamasından kaynaklı 19 Mayıs günü ilgili iş ve işçi bulma kurumunda ilgililerle tartışma yaşamış ve orada bulunan bir polis tarafından öldürülmüştü.

Alman Polisi Aklama Peşinde

Polis sendikası konuya ilişkin açıklamasında öldürülen Schwundeck’in aşırı taşkınlığına, çalışanlara ve polise bıçakla saldırdığını vurgulamış, bir anlamda katliamı meşru kılmaya çalışmıştı. Ancak olay sırasında Schwundeck’in direk karnından ölümcül kurşunla katledilmesi ise tepkilere neden olmuştu. Eğitimli güvenlik görevlilerinin ve polisin, Christy Schwundeck’in katledilmeden de olayın çözümlenebileceğini savunan bir çok kurumum ortak görüşü ve açılan soruşturmaların takipçisi olacaklarını duyurdular.

İnisiyatif Kuruldu

Savcılığın ve polis sendikasının polisi aklama çabalarına karşın Schwundeck vakası oluşturulan bir inisiyatif tarafından takip ediliyor. Bir inisiyatif temsilcisi, konu aydınlatılıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini vurguladı ve Hartz yasaları ile zaten yoksulluk ile boğuşanların birde polis kurşunlarına hedef olduğunu belirtti. İnisiyatif yaptığı yazılı açıklamada ise, özellikle göçmenlere karşı alman polisininin sicilinin bozuk olduğu, Halim Dener (1994), Dominique Kumadio (2008), Mariame N’Deye Sarr (2001), Oury Jalloh gibi katliamların hala aydınlatılmadığı ve adaletin sağlanmadığı belirtildi.

Yapılan açıklamada ayrıca Christy Schwundeck’in basında ile agressif, akli dengesi bozuk, ve adı uyuşturucu ile birlikte anıldığı belirtildi ve basının kurbanı teşhir ettiği, polisin tavrının sorgulanmadığı sözlerine yer verildi.

Yetkililerden adalet, açıklama ve yakınlarına tazminat talep eden inisiyatif, mücadelelerine devam edeceklerini belirtti.

‘Olay Çarpıtılıyor!’

Konuyla ilgili Junge Welt gazeyesine demeç veren İşsizler İnisiyatifi temsilcisi Bernhard Schülke, Nijaryalı göçmen kadından bir korkuluk yaratıldığını, olayın arka planı olan sosyal stndartlarının düşüklüğü ve Hartz yasalarının fazlaca sorgulanadığını belirterek basını ve yetkilileri eleştirdi. Katledilen Schwundeck’in Nijarya kökenli bir alman olduğuna dikkat çekenSchülke, işsizlerin ve özellikle Hrtz yasası kapsamında yer alanların yoksulluğa karşı yaşam mücadelesini verdiklerini dile getirerek, olaydan yasaları belirleyenleri sorumlu tuttu.