Anasayfa , Haberler , İHD ve TİHV raporuna göre, HDP’nin 17 miting ve gösterisi yasaklandı

İHD ve TİHV raporuna göre, HDP’nin 17 miting ve gösterisi yasaklandı

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) seçim sürecinde yaşanan ihlallere ilişkin İHD Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladığı rapora göre; HDP’ye 93, İyi Parti’ye 12, CHP’ye 12, Saadet Partisi’ne 8, AKP’ye ise 2 saldırı ve ihlal gerçekleşti. MHP’ye yönelik ihlal yaşanmazken, seçim sürecinde üyeleri işkence gören tek parti HDP oldu.

 İHD ve TİHV seçim sürecinde yaşanan ihlallere ilişkin İHD Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Türkiye’de seçimlerin demokratik, adil ve dürüst seçim ilkesine göre yürütülemeyeceğine dair öteden beri gelen yoğun eleştiriler bulunduğunu belirterek, “Bu nedenle, elbette OHAL’in devam etmesi, 298 sayılı kanunda yapılan değişiklikler 24 Haziran 2018 seçimlerinde bağımsız gözlem yapılmasını daha fazla önemli kılmıştır” denildi.

“İçişleri bakanı seçim güvenliğini tehdit ediyor”

Urfa’nın Suruç ilçesinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ve akrabalarının saldırısı sonucu 4 kişinin yaşamını yitirmesine dair Türkdoğan, “Olayın aydınlatılması için yetkili savcılığa yardımcı olması gereken İçişleri Bakanlığının en üst görevlisi olan Soylu’nun açıklamaları ve tutumu dehşet vericidir. Bir partinin militanı gibi davranan, kendisinden yana olmayan herkesi terörist olarak suçlayan bu bakana güvenilemeyeceği açıktır. Dolayısıyla seçimin güvenliğini sağlamakla görevli İçişleri Bakanlığı’nın kendisi seçim güvenliğini tehdit eden en önemli aktör pozisyonuna bürünmüştür. Bu durumu kamuoyunun dikkatine çekmek isteriz. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun istifa etmesi gerekirken, iktidarın lehine açıklamalar yaptı. Soylu istifa etmelidir” ifadelerini kullandı.

“Kamu görevlileri görevlerini yerine getirmemişler”

Türkdoğan, İHD ve TİHV verilerine göre seçim çalışmalarının resmi olarak başladığı 26 Nisan 2018 tarihinden 20 Haziran 2018 tarihine kadar birçok ihlal yaşandığını belirterek, “Söz konusu baskı ve ihlaller, mülki amirlerin keyfi engelleme kararları ile güvenlik güçlerinin müdahale ve saldırılarını içerdiği gibi sivil grupların saldırı ve engellemelerini de içermektedir. Buradan da görüleceği gibi OHAL koşullarında aşırı güvenlik önlemi altında seçime gidildiği belirtilmesine karşın, siyasi partilere ve temsilcilerine yönelik saldırılarda değişen bir şey olmamıştır. Kamu görevlileri, kamu görevlerini yerine getirmemişlerdir” diye konuştu.

“İHD olarak seçim gözlemi yapacağız”

Demokratik ve adil seçim için sorumluları görevlerini yapmaya davet eden Türkdoğan, seçme ve seçilme hakkını daha etkin ve daha eşit kullanabileceği  demokratik seçimler için İHD ve Bağımsız Seçim izleme Platformu’nun da  24 Haziran baskın seçimlerinde, uluslararası kriterlere uygun Bağımsız Seçim Gözlemi yapacağını kaydetti. Türkdoğan, tüm seçmenleri oy kullanmaya ve oylarına sahip çıkmaya, müşahitlere de sabah saat 06.00 olmadan önce sandık başlarında bulunmaya çağırdı.

Türkdoğan, 24 Haziran 2018 günü İHD Genel Merkezi, şube ve temsilciliklerinin açık olacağını ve olası ihlallere karşı başvuru alınacağını duyurdu.

İhlal bilonçosu

28 Nisan-21 Haziran 2018 tarihleri arasında siyasi parti, üye ve yöneticilerine yönelik ihlal bilançosu da toplantıda açıklandı. Rapora göre, siyasi partilerin seçim bürolarına/araçlarına, adaylarına, mitinglere ve çalışanlarına yönelik baskın, saldırı, tehdit ve polis baskıları, etkinlik iptali, stantlara müdahale, sivillerin müdahale bilançosu şöyle:

HDP: 93 saldırı

İYİ Parti: 12 Saldırı

CHP: 12 Saldırı

Saadet Partisi: 8 Saldırı

AKP: 2 saldırı

MHP: Her hangi bir saldırı olmamıştır

Ölüm ve yaralanma

Rapora göre söz konusu saldırılarda darp edilen ve yaralananların bilançosu şöyle:

Urfa/Suruç: 4 ölü (1 AKP, 3 HDP)

HDP: 49 darp ve yaralanma

İYİ Parti: 24 darp ve yaralanma

Saadet Partisi: 2’si ağır toplam 5 darp ve yaralanma

CHP: 8 darp ve yaralanma

AKP: 3 darp ve yaralama

Bağımsız: İzmir Bağımsız Milletvekili Adayı Deniz Arık Binbay saldırıda darp edildi

Toplam: 4 ölü ile 90 darp ve yaralama

Üyesi işkence gören tek parti HDP

Raporda, seçim çalışmaları sürecinde HDP’den 26, Saadet Partisi’nden 2 kişinin işkence ve kötü muamele gördüğü yer aldı. Ayrıca, gözaltı ve gözaltı yerleri dışında işkence ve kötü muamele gören 33 kişinin de tamamının HDP’li olması dikkat çekti.

Gözaltı ve tutuklamalar

Raporda seçim sürecinde gözaltı ve tutuklama bilançosu şöyle:

HDP: 361 gözaltı, 13 tutuklama

AKP: 9 gözaltı

MHP: 6 gözaltı, 2 tutuklama

Bağımsız Milletvekili Adayı Mahmut Konuk 11 gözaltı

Toplam: 387 gözaltı, 15 tutuklama

Miting ve gösteri yasakları

Raporda, HDP’nin 17, CHP’nin 2, İYİ Parti’nin 2 miting ve gösterisinin yasaklandığı yer aldı.  (Özgür gelecek)