Anasayfa , Avrupa , İsviçre’de Devrimci ve Yurtseverler Faşistlere Geçit Vermedi!

İsviçre’de Devrimci ve Yurtseverler Faşistlere Geçit Vermedi!

ekler 5AKP hükümeti eliyle TC`nin faşist kolluk gücleri tarafından haftalardır T. Kürdistan’ında Kürt halkına yönelik katliamlar yapılmaktadır. 35 günlük cocuk da dahil bölgede onlarca Kürt kadın, erkek, cocuk, yaşlı denmeden katledilmektedir. Günlerdir abluka altında olan Cizire`de halk sokaga çıkma yasakları yüzünden cenazelerini buzdolaplarında saklamak zorunda bırakılmış, neredeyse kurşunlanmadık, bombalanmadık ev bırakılmamıştır faşist kolluk kuvvetleri tarafindan.

Son günlerde gerillanın etkili vuruşları nedeniyle iyice caresiz duruma düsen AKP ve Tayyip, her dönem oldugu gibi bu dönemde de sivil faşistleri kışkırtarak polisle elbirligi icinde bir cok HDP binasına saldırtmış, onlarca parti binasını yakmıştır. Yine insanlıktan çıkmış bu zavallılar tarafindan metropollerde yaşayan kürtlere ve işyerlerine de saldırılar düzenlemişlerdir.

Türkiye’yle yetinmeyen faşistler Avrupa’nın bircok kentinde de “Teröre Karşı” adı altında mitingler gerçekleştirmektedirler. Bu eylemlerden birini de, 12 Eylül günü Bern`de yapmak istediler.

12.09.2015 tarihinde İsviçre’nin Bern kentinte AKP nin Avrupa’daki örgütlenmesi olan Avrupalı Türk Demokratlar Birliǧi (UETD) tarafından helvetiplatz meydanına mitig icin izin alınmış ve yogun bir şekilde çağrısı yapılmıştır. Bu mitingin haberini alan İsviçre Demokratik Güç Birliği (İDGB) bileşenleri aynı güne aynı alanı işgal kararı almış ve saat. 11.30 dan itibaren alanı doldurmuştur. Alanı işgal eden devrimci-demokratik güçlere karşı Polisin çaresiz kalarak dağılması için megafonla anonslar yapmış, ancak kararlı kitle anonsları ıslık ve alkışlarla dinlenilmez hale sokmuştur.

İlerleyen saatler de Türkiyeli faşistlerin farklı noktalarda provoke edecek şekilde polis arkasında kitleye sataşması sonrası bir çok noktada faşistlere müdahale edilmiş ve geri püskürtülmüş ve toplanmalarına izin verilmemiştir. Türkiyeli faşistlerin tüm provokasyonuna karşı İsviçre polisi onları durdurmak yerine sürekli devrimcilere saldırmıştır.

Faşist bir grubun kullandığı bir arabaya mudahale eden eylemciler arabayı etkisiz hale getirirken, bir başka aracın ise eylemcileri üzerine sürerek ezmesi sonrası kitlenin öfkesi daha da artmış, polis ve faşistlerle çatışmalar yoğunlaşarak devam etmiştir. Çatışmaların yoğunlaşması üzerine polis yoğun bir şekilde yakın mesafede plastik mermi ve gaz kullanmıştır.

Kitlenin bir kismi farklı yere dağılırken bir grupta alanı terk etmeyerek faşistlerin alana girişi engellenmiştir. Alanda kalan grup ile diğer tarafta kalan grubun arasını ören polisin bu tavrına karşı oturma eylemi yapılarak parçalanan grubun birleşmeden terk edilmeyeceği polise söylenmiştir.

Polisin sürekli tacizine karşı kitle sloganlar, marjlarla beklemesini sürdürürken meydanda kalan devrimci kitlenin, faşistlerin çekilmesiyle birlikte alanda kalan grup diğer grupla birleşmesi için yürüyüşe geçilerek, slogan ve alkışlarla birleşti. Kitlenin birleşmesi sırasında polisin keyfi ve saldırgan tutumu devam etmiş, İsviçreli devrimci ANDI STAFACHER i polis göz altına almıştır. Bu göz altı almaya karşı kitle sert bir şekilde mudahe etmiş çatışma yaşanmış ve polis arabası darp edilmiş ve uzun süre polis aracının gidişi engellenmiş fakat devrimci dostumuz serbest bırakılmamıştır.

Yapılan eyleme içinde Türkiyeli Göçmen Demokratik kurumların oluşturduğu güç birliği (İDGB) bileşenleri ve devrimci örgütlerden, TKP/ML – MKP – MLKP – SYKP –PKK de aktif ve kitlesel katılım sağladılar.

Eylem esnasında bir çok yaralı olmasına rağmen İsviçre’de faşistlere miting yaptırmayarak bir kez daha faşizm devrimci iradeden cevabını almıştır.

bern 1

ekler 5ekler 3image1bern 2