Home , Dünya , Hindistan Halkıyla Dayanışma

Hindistan Halkıyla Dayanışma

HİNDİSTAN | 17 – 02 – 2010 | Yeşil Av Operasyonu’nu bir çoklarınız duymuştur; Hindistan devletinin Hindistan halkına karşı olan savaşın ilanıdır. Hindistan hükümeti bu büyük askeri saldırıyı özel etiketler, bunun için farklı bölgelerde marka isimler icat ederek saklamaya calişmakta ve Hindistan Ordusunu bu operasyonda görevlendirildiğini reddetmekte, buna rağmen Hindistan’daki demokratik kesimler, tartışılamayacak kadar açık gerçekleri, somut bir şekilde ve yüksek sesle dile getirerek durumu ortaya koymuşlardır.

Hindistan Devleti askeri birliklerini, hava kuvvetlerini ve milis guçlerini, diğer devletlerden seçkin kolluk güçleri hariç bir araya getirdi, yüz bin kişilik askeri birlikler sınırı aşip merkez ve doğu Hindistanın, onun halkının  zengin mineral alanlarını tahliye etti, ve zorla elde edilen toprakları yabancı ve Hint ticari şirketlerine teslim etti. Bu nedenle toprakların, tepelerin, ve yerel halkın doğal kaynaklarının, fakirin fakiri Hindistanın geliri, bu büyük çaptaki askeri saldırınn arkasındaki asil amaç olurken, hükümet bu savaşin Naksalistlere yada Maoistlere karşı yapıldığına dair dünyayı inandırmak istedi. Fakat şu da cok açık ki hükümet tarafından, yoksullaşmış Hindistan vatandaşlarına karşı yapılan bu savaşın aciliyeti, topraklardan ve kaynaklardan kazanç elde etmek isteyen ticari şirketlere karşı halkın direncini kırmaktır.

Bu teşebbüsü , Hindistan hükümetinin ticari şirketlerle imzalamış oldugu MOU (ittifak Sözleşmesi-Sanayi Antlaşması) anlaşması takip etmektedir. Ticari sirketlerle yapılan taahhütleri takiben, Hindistan Hükümeti Özel Ekonomik Bolge Anlasmasi 2005 (Special Economic Zones Act), onerge iyilestirmesi olan Toprak Kazanc Anlaşması da içinde olmak üzere bir dizi kanunu yasallaştırdı ve yüzbinlerce hektar alan kazanç icin edinildi, yada teblig edildi.  Hindistan Hükümeti’nin bu önlemleri, yerli halkların hayat hakkının yanı sıra, topraklarının korunmasi ile ilgili Anayasal hükümleri alçakça ihlal etti.

Doğal olarak, Hindistan halkı, özellikle Adivasisler (yerli halk), kırsal alnlardaki köylüler yerinden etmelere, tahliyelere ve askeri isgallere karsi direndiler. Onlarin direnişi giderek büyüdü. Onlarün büyük direnişindeki dönüm noktası Singur’u, Kalinganagar’I, Jagatsinghpura’yi, Nandigram’I ve son zaanlarda Lalgarh’I içine aldı. Hindistan içerisinde, Yeşil Av Operasyonu yada askeri saldırılar, demokratik düşüncedeki yurttaşların yaygın muhalafet duygularını canlandırdı ve halkın ilerici kesimleri, Hindistan halkının ezilen kesimi için adaletin yerini bulmasını istedi.

Bu önemli dönemeçte, Hindistan disindaki tum ilerici ve demokratik halkin, savasa ve hukumet tarafindan surdurulen yikici ekonomik anlasmalara karsi, Hindistan halkini desteklemesi hayati onemdedir. Hindistan Devlet’nin ciddi ve buyuk saldirisi goz onunde tutulursa, sorunlar uluslararasi medyada dikkatle karsilanmadi. Sonuc olarak Hindistan disindaki bir coklari, Hindistan halkına karşı yapılan bu askeri saldırıların çapı ve kapsamının farkında değil. Bu cağrı tüm ilerici ve demokrat güçlerin, Hindistan Devletinin saldirısına karşı bir araya gelip, Hindistan Halkı ile olan dayanişmayı belirtmek içindir.

Yeşil Av Operasyonu, gericiliğin devamı ve Hindistan devletinin halk karşıtı talan anlasmasıdır, ki bu anlaşma büyük çapta halkın yerlerinden edilmesine neden olmuş ve yüksek kar için açözlü olan uluslararası tekeller ve karteller tarafından teşvik edilmiş ve desteklenmiştir. Askeri şartlarda bu politikanın devamıdır ve çok büyük güçler tarafından lojistik ve istihbarat açılardan yardım görmüş, bu durum Irak ve Afganistan dahil diğer ülkelerde savaşı ve  yıkımi getirmiştir.

Bu büyük çaptaki savaştan etkilenmis insan sayisi Irak ve Afganistan’in toplam nüfusundan bir kaç kat daha fazladır. Yerli halkın ve Hindistan’daki tüm ilerici ve demokrat güçlerin bu direnişi, ve bu soykırımcı savaşı durdurmak için harekete geçiriyor, bizler de tüm dünya halklarını bir araya gelmeye ve bu haksızlığa karşı öfkemizi haykırmaya, başkaldırmaya ve dünya üzerindeki en mülksüz ve yoksul halkın, uluslararası tekellere ve şirketlere karşı olan bu mücadelesine destek olmaya cagırıyoruz.

Bu noktada iki konu zorunludur:

  1. Halklara karşı yapılan tüm askeri operasyonlar derhal durdurulmalı
  2. Tüm toprak ihlalleri ve halkların tahliyesi derhal durdurulmalı

Hindistan Hükümeti’nin halklar üzerindeki şavasına karşı protestomuzu ifade etmenin en iyi yolunu planlamak, toplanmak, tartışmak ve Londra’da atılacak adımları görüşmek için sizi ilk buluşmamıza davet ediyoruz. Bu toplantıya cağırıyoruz:

Tarih:21 Şubat 2010

Saat: 2 pm-5pm

Yer:Gorki House, 70 Stoke Newington High Street, London N16 7PA

Kampanyaya katılıp, düşüncelerinizi dillendirmek, önerilerinizi belirtmek, destek ve bir araya gelmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

e-mail yoluyla iletisim kurmak icin: info@icawpi.org

ICAWPI mail listesine abone olmak için buraya tıklayin: info-request@lists.icawpi.org?subject=subscribe