Anasayfa , APP , Hollanda’da ırkçı polisler cezasız kaldı

Hollanda’da ırkçı polisler cezasız kaldı

HOLLANDA |25.03.2021| Hollanda’nın Rotterdam şehrinde 5 polisin aralarında yaptıkları sohbette ırkçı söylemleri açığa çıktı. Polislerin düzenli yaptıkları ırkçı sohbetlerde, 2018 yılında bir erkek tarafından öldürülen Hümeyra Ergincanlı için de ‘bir Türk daha eksildi’ ifadelerinde bulundukları basına yansıdı. Polislerin 2019 yılında eşçinseller, müslümanlar ve göçmenlere yönelik ırkçı ve cinsiyetçi ifadeleri basına yansımıştı. Ancak açığa çıkan yeni ırkçı mesajlarla polisler tekrar gündem oldu. Katledilen göçmen kadın Hümeyra Ercinganlı katil erkek Bekir E. tarafından aldığı tehditleri polise iletmiş olmasına rağmen, Rotterdam polisinin harekete geçmemiş olması o süreçte tartışma konusuydu. Bu tartışmalardan 2 yıl sonra polislerin ırkçı konuşmaları da ortaya çıkınca kamuyounda büyük tepki oluştu.

Polisler cezasız kaldı

Geçtiğimiz ay Rotterdam Emniyet Müdürü Fred Westerbeke ırkçı polislerin en hafif ceza olan ‘yazılı uyarı’ aldıklarını duyurmuştu. Westerbeke yaptığı açıklamada ‘iyi hizmet sunan’ polislerin samimiyetle pişman olduklarını belirtmelerinden dolayı uyarı cezası verildiğini söylüyor. Rotterdam belediye başkanı Aboutaleb de polislerin ikinci bir şansı hak ettiklerini belirtti.

Tepkiler büyüyor

Irkçı polislerin cezasız kalmalarına karşı tepkiler artıyor. Bij1 Partisi, ırkçılık karşıtı olan Doorbraak kurumuyla birlikte 28 mart pazar günü Rotterdam’da karakol önünde gerçekleştirecekleri eylem için çağrı yaptı. Polis içinde yapılan tartışmalar da kamuoyuna yansıdı. Göçmen olan polisler şikayette bulunup ırkçılığa karşı yetersiz müdahaleler olduğunu açıkladılar. Tepkilere karşı emniyet müdürü Westerbeke Tarık Topcu isminde polisi terfi etmişti. Topcu terfi aldıktan bir ay sonra görevinden istifa etti. Belediye ve polis konuyla ilgili görüşmelerini sürdürdüklerini açıkladılar.