Home , Avrupa , Faşizme Karşı Demokratik Güçbirliği Frankfurt Sokaklarındaydı

Faşizme Karşı Demokratik Güçbirliği Frankfurt Sokaklarındaydı

Ffm_Dem_platform1FRANKFURT |21-08-2016| ‘Öcalan ve tüm politik tutsaklara özgürlük!-Faşizme Geçit vermeyeceğiz!’ sloganıyla Frankfurt’ta bir protesto etkinliği düzenlendi. Frankfurt Demokratik Güçbirliği’nin çağrısıyla biraraya gelen demokratik kurumlar, Demokratik Platform olarak düzenledikleri eyleme bibeşyüzün üzerinde insan katıldı. Kötü hava şartlarına rağmen etkinlik oldukça canlı bir şekilde sonlandırıldı.

Ffm_Dem_platform2Frankfurt Anagarı önünde başlayan mitingde Frankfurt Demokratik Platformu tarafından bir açıklama okundu. Yapılan açıklamada Türkiye’de yaşanan hak ihlallerine vurgu yapılarak, Türk devletinin faşizmi uyguladığını, Kürtlere yönelik katliamlarını arttırdığını ve emperyalist devletlerin faşist TC devletini desteklediği vurgulandı.

ATİF tarafından yapılan açıklamada, Türk devletinin faşist karakterine vurgu yapılarak, 100 sene önce yapılan soykırımda da, bugün uygulanan soykırım politikasında Alman devletinin destek verdiği kaydedildi. Münih’te süren TKP/ML davasına değinen ATİF temsilcisi, Alman devletinin PKK ve DHKP/C yasağının ardından TKP/ML’yi de yasaklama girişiminde olduğunu ve tüm duyarlı kesimlerin Alman devletinin saldırılarına karşı mücadele etmesi gerektiğini belirtti. Alman devletinin faşist TC devletine olan desteklerini vurgulayan ATİF temsilcisi, Alman devletinin yeni emperyalist hamlelerinin olduğunu ve Türkiye’de kurduğu askeri üs ile Ortadoğu’ya açılma gayretinin olduğunu dile getirdi.Ffm_Dem_platform

ADHK adına yapılan konuşmada, bir imamın ordusunun yerine başka bir imamın ordusunun geldiğini, saldırıların tüm ezilen kesime yapıldığını ve buna karşı mücadelenin yükseltilmesi gerektiğinin çağrısını yaptı.

Nav Dem temsilcisi konuşmasında Abdullah Öcalan üzerindeki isolasyona değinerek, Öcalan şahsında Kürt halkını esir alındığını, 15 Temmuz sonrası kendisinden haber alınamadığını, Kürt halkı ve dostları Öcalan’dan haber alınana kadar eylemlere devam edeceğini vurguladı.

Polisten Provakasyonlar

Eylem hazırlık komitesi ile yapılan görüşmede Alman polisinin baskıları dile geldi. Eylem öncesi günlerde izin vesilesiyle yapılan görüşmelerde yasakların karşılarına çıkarıldığını vurgulayan Eylem Komite temsilcisi, tüm Kürt bayraklarının yasaklandığını dile getirdi. Buna karşı hukuki girişimlerde bulunacağını belirten temsilci, Alman devletinin Kürt festivali’ni yasaklama girişimleri ile, PYD, YPG,YPJ bayraklarının eylemlerde yasaklanmasının kabul edilemez bulduklarını belirterek, resmi bürosu bulunan PYD’nin bayraklarının yasaklanmasını kınadıklarını ve Alman Hükümetinden açıklama beklediklerini belirtti. Bu yasakların TC devletinin uyguladığı faşist uygulamalara destek anlamına geldiğini belirten temsilci buna karşı demokratik ve hukuki kanallardan tepkilerini ileteceklerini belirtti.

Ffm_Dem_platform4Eylemin başlama esnasında Yeni KADIN ve ATİK bayraklarının da indirilmesini isteyen polisin bu tavrı karşısında kitle geri adım atmadı. Yapılan tartışmalar sonucu bayraklar indirilmedi ve yürüyüşe başlandı.

Yürüyüş sırasında neredeyse tüm sloganlara ve çalınan marşlara müdahale etmeye çalışan polisin bu tavrı protesto edildi. Kapanış mitingi sonrasında etkinlik moderatörü başta olmak üzere kişilere yönelik yapılan kimlik kontrolü, eylem komitesinin protesto etmesi ile devam ettirilmedi. Eylem komitesi, durumu ileriki günlerde değerlendireceğini ve polisin tavrına ilişkin kamuoyunu bildireceklerini belirtti.