Anasayfa , Avrupa , Hollanda genel seçimlerinde sağ kazandı

Hollanda genel seçimlerinde sağ kazandı

HOLLANDA |18.03.2021| Hollanda’da gerçekleşen genel seçimlerin sonuçları resmi sonuca varmamakla birlikte netleşti. Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD) önceki 3 dönemde olduğu gibi bu seçimlerde de galip parti oldu. Korona önlemlerinden ve kurumsal ırkçılıktan dolayı yoğun eleştiriler alan sağcı liberal VVD Partisi geçmiş döneme oranla sandalye sayısını da artırdı.

Sosyalist Parti (SP) ve Yeşil Sol (GL) partileri seçimlerde en fazla sandalye kaybeden partiler oldular. Hollanda parlamentosunda Türk Devleti’nin sözcülüğünü yapan DENK Partisi de bir sandalye kaybetti. İşçi Partisi’nin (PvdA) sandalye sayısı bir önceki dönemle aynı kaldı.

VVD’den sonra gelen ikinci büyük parti ise Demokratlar 66 (D66) oldu. Toplam 3 sandalye kaybeden ırkçı Özgürlük Partisi (PVV) ise bu seçimlerde üçüncü büyük parti olarak yerini aldı.

Yeni partilerin de kazandığı seçimlerde en dikkat çeken parti Bij1, bir sanldaye ile hükümette yerini alacak. Programında anti-kapitalist çizgiyi savunduğunu belirten ve üyeleri ağırlıkta göçmenlerden oluşan partinin kurucusu Sylvana Simons azınlıkların sesi olmak için siyahi bir kadın olarak parlamentoda görev alacağını belirtti.